Tidak perlu membina stadium baharu – Hannah Yeoh

Tidak perlu membina stadium baharu – Hannah Yeoh

5/5 - (1 vote)

Stadium Hannah Yeoh3

PETALING JAYA: Kementerian Belia dan Sukan tidak bercadang membina stadium baharu di mana-mana negeri, sebaliknya mahu menumpukan usaha membaik pulih kemudahan sukan sedia ada.

menteri Hannah Yeoh berkata, pertindihan acara yang dianjurkan di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) yang sering menjadi kekangan bukan alasan untuk membenarkan venue baharu dibina khusus untuk bola sepak.

Hannah berkata, pihaknya lebih mementingkan kerja-kerja menaik taraf stadium termasuk membaiki venue sukan lain bagi memastikan tiada masalah ketika mengadakan sebarang acara sukan.

WhatsApp Image 2023 01 05 at 14.36.15
KEADAAN Stadium Nasional Bukit Jalil apabila pentas konsert artis Taiwan, Jay Chou ditabalkan sebelum separuh akhir Piala AFF.

“Kita melihat bukan sahaja stadium utama tetapi kita mahu memastikan tanggungjawab kerajaan adalah kerajaan pusat dan kerajaan negeri bersama-sama membina sukan.

“Keutamaan kami bukan untuk menikmati pembinaan, tetapi bagaimana untuk menguruskan naik taraf dan penyeliaan.

“Pada masa sama, kita tidak bercadang untuk membina stadium. Kalau dilihat di negeri lain, mereka sibuk membina stadium semasa Sukma (Sukan Malaysia) tetapi pengawasannya agak sukar.

“Jadi kami tidak bercadang untuk membina (stadium) dan lebih baik menggunakan venue sedia ada,” katanya.

Sebelum ini, aksi Piala AFF yang berlangsung di SNBJ sedikit terganggu berikutan pemasangan pentas konsert Jay Chou sehingga skuad Harimau Malaya ‘kehilangan’ 21,000 penyokong.

Keadaan itu membawa kepada cadangan pihak tertentu supaya kerajaan membina sebuah lagi stadium khusus untuk perlawanan bola sepak selain dijadikan alternatif penganjuran aktiviti lain.

Jawatan Tidak perlu membina stadium baharu – Hannah Yeoh muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL