Keputusan EIA projek PSI dijangka muktamad bulan depan

Keputusan EIA projek PSI dijangka muktamad bulan depan

5/5 - (1 vote)
WhatsApp Image 2023 02 09 at 12.19.24 PM

GEORGE TOWN – Keputusan akhir laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) projek empangan laut Pulau Pinang Selatan (PSI) daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS) dijangka dimuktamadkan bulan depan selepas mesyuarat jawatankuasa teknikal.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, mesyuarat jawatankuasa teknikal itu akan membolehkan JAS meneliti semua ulasan teknikal dan melihat pematuhan daripada setiap agensi sebelum membuat keputusan mengenai EIA projek.

“Mesyuarat teknikal JAS yang akan berlangsung bulan depan dipercayai akan memuktamadkan keputusan mengenai laporan EIA.

“Kita tidak tahu sama ada EIA ini akan diluluskan atau diluluskan dengan syarat yang perlu dipatuhi sebelum, semasa dan selepas pelaksanaan projek PSI,” katanya dalam mesyuarat selepas majlis penyampaian cek bantuan kewangan kerajaan negeri untuk sekolah Tamil. , tadika dan sekolah Punjabi di Komtar , di sini hari ini.

Projek PSI atau dahulunya dikenali sebagai projek tebus guna laut selatan (PSR) merupakan projek berkeluasan hampir 17 kilometer persegi melibatkan pembangunan tiga pulau buatan seluas 1,700 hektar di perairan Permatang Damar Laut. dekat Bayan Lepas.

Bagaimanapun, projek PSI itu mendapat bantahan daripada komuniti nelayan dan badan bukan kerajaan (NGO) alam sekitar di negeri ini kerana didakwa akan merosakkan ekosistem marin di perairan terbabit.

Sebelum ini, pada 8 September 2021, Lembaga Rayuan Jabatan Alam Sekitar (JAS) memutuskan untuk mengetepikan kelulusan EIA bagi projek itu.

Menurut Kon Yeow, proses untuk mendapatkan kelulusan EIA bagi projek PSI daripada JAS mengambil masa yang lama dan semua penambahbaikan yang diperlukan telah dilaksanakan.

“Selagi agensi teknikal ada syarat untuk dikenakan, selagi itu kita akan penuhi syarat itu, itulah prinsip dan sikap kita. Ini sebenarnya proses yang sangat komprehensif, jadi kita lihat ia sebagai model proses EIA yang sangat ketat.

“Saya tidak pasti projek atau negeri lain yang melalui proses sebegitu, tetapi proses EIA yang kita lalui boleh dijadikan model kepada pihak lain untuk mendapatkan kelulusan EIA bagi projek mereka,” tambahnya. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Keputusan EIA projek PSI dijangka muktamad bulan depan muncul pertama kali pada Kosmos Digital.

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL