Wilayah Fujian berharap untuk perdagangan dua hala yang lebih rapat dengan Sibu

Wilayah Fujian berharap untuk perdagangan dua hala yang lebih rapat dengan Sibu

5/5 - (1 vote)

Sbw bp270223 jm delegateresend p2

Pengarah Urusan Kumpulan KTS Dato Henry Lau (dua kiri) dan timbalan pengarah urusan Temenggong Dato Vincent Lau (kiri) mengalu-alukan Lin (dua kanan) dan Konsul Jeneral China di Kuching Xing Weiping (kanan) semasa lawatan delegasi perdagangan ke KTS Group of Companies.

SIBU (27 Feb): Kerajaan wilayah Fujian berharap perdagangan dua hala yang lebih rapat dengan Sibu dalam banyak bidang.

Timbalan Pengarah Jawatankuasa Pentadbiran Zon Perdagangan Bebas Fuzhou, Liang Yong dalam satu temu bual hari ini berkata terdapat hubungan erat dan baik sedia ada antara Sibu dan wilayah Fujian, terutamanya Bandar Fuzhou, wujud sejak Sibu dibina oleh moyangnya Wong Nai Siong.

“Fujian sangat kukuh dalam produk seperti kasut, tekstil dan barangan elektronik. Sibu kukuh dalam bidang pertanian.

“Kami mahu mempromosikan perdagangan dan pelaburan antara kedua-dua entiti itu. Syarikat tempatan di Sibu mempunyai perjanjian untuk mempromosikan produk Sibu di wilayah itu dan kami menggalakkan syarikat kami melabur di Malaysia,” katanya.

Beliau menyebut perkara ini kepada akhbar ketika bertemu semalam di Hotel RH bersama delegasi perdagangan yang diketuai Pengerusi Jawatankuasa Tetap Wilayah Fujian Lin Baojin bersama-sama Konsulat China di Kuching.

Terdahulu, mereka melawat KTS Group of Companies, selepas itu mereka menuju ke RH Hotel untuk berdialog dengan ahli-ahli Persekutuan Persatuan Fuzhou Sedunia dan Persekutuan Persatuan Foochow Sarawak.

Liang, yang juga mengetuai Timbalan Pengarah Eksekutif Zon Perintis Komprehensif E-dagang Rentas sempadan Pejabat Kumpulan China (Fuzhou), berkata enam delegasi menyertai lawatan 10 hari itu ke Malaysia dan Indonesia.

Beliau berkata tujuan lawatan ke Sibu adalah untuk menggalakkan lagi hubungan perdagangan dan ekonomi serta kerjasama antara Sibu dan Wilayah Fujian.

“Sibu mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan kami. Tujuannya juga untuk syarikat tempatan membincangkan beberapa kemungkinan kerjasama yang boleh kami lakukan,” katanya.

Sbw bp270223 jm delegate p1

Liang Yong


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL