Anthony Loke: KLIA dan KLIA2 akan dijenamakan semula kepada Terminal 1 dan 2

Anthony Loke: KLIA dan KLIA2 akan dijenamakan semula kepada Terminal 1 dan 2

5/5 - (1 vote)

anthony loke 1

Menteri Pengangkutan Anthony Loke bercakap semasa sidang media di Kementerian Pengangkutan di Putrajaya 9 Februari 2023. – foto Malay Mail

PUTRAJAYA (9 Feb): Kerajaan Malaysia pada dasarnya bersetuju untuk menjenamakan semula Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) masing-masing kepada Terminal 1 KLIA dan Terminal 2 KLIA.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata cadangan penjenamaan semula itu susulan mesyuarat Kabinet minggu lepas, dengan menyatakan usaha itu bertujuan meningkatkan kebolehpasaran, nilai dan keberkesanannya sambil mengukuhkan persaingan dengan lapangan terbang antarabangsa serantau yang lain.

“Cadangan untuk menjenamakan semula KLIA dan KLIA2 adalah penting untuk kemampanan komersial KLIA dan juga pertumbuhan lapangan terbang di seluruh negara.

“Ia tidak serta-merta kerana penjenamaan semula itu adalah sebahagian daripada Perjanjian Operasi baharu (OA 2023) antara kerajaan Malaysia dan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

“Kerajaan dan MAHB akan memuktamadkan dan menandatangani OA 2023 dan Perjanjian Pajakan berkaitan sebelum penghujung suku pertama 2023 (31 Mac),” katanya pada sidang media di Kementerian Pengangkutan di sini.

Loke menjelaskan bahawa sebaik sahaja OA 2023 ditandatangani, terpulang kepada MAHB untuk memulakan cadangan penjenamaan semula itu. – Malay Mail

LAGI AKAN DATANG


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL