Anthony Loke: KLIA dan KLIA2 akan dijenamakan semula kepada Terminal 1 dan 2
Berita

Anthony Loke: KLIA dan KLIA2 akan dijenamakan semula kepada Terminal 1 dan 2

5/5 - (1 vote)

anthony loke 1

Menteri Pengangkutan Anthony Loke bercakap semasa sidang media di Kementerian Pengangkutan di Putrajaya 9 Februari 2023. – foto Malay Mail

PUTRAJAYA (9 Feb): Kerajaan Malaysia pada dasarnya bersetuju untuk menjenamakan semula Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) masing-masing kepada Terminal 1 KLIA dan Terminal 2 KLIA.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata cadangan penjenamaan semula itu susulan mesyuarat Kabinet minggu lepas, dengan menyatakan usaha itu bertujuan meningkatkan kebolehpasaran, nilai dan keberkesanannya sambil mengukuhkan persaingan dengan lapangan terbang antarabangsa serantau yang lain.

“Cadangan untuk menjenamakan semula KLIA dan KLIA2 adalah penting untuk kemampanan komersial KLIA dan juga pertumbuhan lapangan terbang di seluruh negara.

“Ia tidak serta-merta kerana penjenamaan semula itu adalah sebahagian daripada Perjanjian Operasi baharu (OA 2023) antara kerajaan Malaysia dan Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB).

“Kerajaan dan MAHB akan memuktamadkan dan menandatangani OA 2023 dan Perjanjian Pajakan berkaitan sebelum penghujung suku pertama 2023 (31 Mac),” katanya pada sidang media di Kementerian Pengangkutan di sini.

Loke menjelaskan bahawa sebaik sahaja OA 2023 ditandatangani, terpulang kepada MAHB untuk memulakan cadangan penjenamaan semula itu. – Malay Mail

LAGI AKAN DATANG
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

19 lelaki terperangkap dalam sabung ayam di hadapan rumah

info

TNB membina sistem THySIS, melindungi hutan simpan

info

“Pengalaman” baharu Khair Al-Hafiz di Uzbekistan

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy