Skuad tinju Sarawak adalah juara keseluruhan negara
Berita

Skuad tinju Sarawak adalah juara keseluruhan negara

Rate info.4d5d6d.com

kch bp070223 tth

Skuad Sarawak yang berjaya berkumpul untuk bergambar kumpulan pada akhir kejohanan.

KUCHING (7 Feb): Skuad tinju Sarawak muncul juara keseluruhan Piala Malaysia dan Kejohanan Tinju Remaja Kebangsaan, yang berakhir di Nilai, Negeri Sembilan pada Sabtu.

Pasukan peninju remaja Sarawak beraksi cemerlang dengan meraih enam pingat emas, lima perak dan lima gangsa pada kejohanan itu yang turut disertai peninju negara.

Mencuri tumpuan ialah kemenangan pemenang pingat emas Sukma XX Jackson Chambai Ikeh, yang menewaskan pemain PDRM Shamsuhairi Shamsudin dalam pertarungan kategori Elit 46-48kg pada hari terakhir.

Kemenangannya menebus kekecewaan rakan sepasukan Daeloniel McDelon Bong atau ‘Kilat Boy’, yang tewas kepada peninju negara Jemis Wong Lee Onn dalam separuh akhir kategori 54kg Elit.

Lain-lain yang menyumbang pingat emas ialah Kenaddy Bilong Naga (48kg), Carlson Ngu Tian Ze (51kg), Muhammad Eric Erfan Ladin (54kg), Isac Heinrich Manasee (60kg), dan Frederick Xian Bartholomew (63.5kg).

Pemenang pingat perak negeri ialah Ryan Tiong Gigish (48kg), Peter Nyanggun Mancha (51kg), Anderson Tie Teck Liang (60kg), Abang Muhammad Safwan Shah Abang Zainudin (63.5kg), dan Daeloniel McDelon.

Pingat gangsa dimenangi oleh Maxwell Buda Christina (54kg), Christian Tuah Sapok (60kg), Muhammad Nur Hazimi Abidin 48kg), Oyvind Welly Muan (51kg), dan Anderton Tie Teck Hieng (75kg).

Presiden Persatuan Tinju Amatur Sarawak (Saba) Datuk Rahman Lariwoo ketika dihubungi berkata beliau amat gembira dengan pencapaian terbaik peninju muda Sarawak dalam kejohanan berprestij itu.

“Ia di luar jangkaan kami. Mereka menunjukkan semangat juang yang sangat kuat menentang ramai peninju berpengalaman dan berjaya memenangi pingat, termasuk pingat emas.

“Kejayaan ini jelas menunjukkan bahawa program pembangunan yang kita laksanakan menunjukkan hasil yang sangat positif,” katanya.

“Sudah tentu kejayaan ini akan mengukuhkan lagi persiapan kita untuk menghadapi Sukma 2024 nanti. Apa lagi yang boleh saya katakan, kita sudah mempunyai skuad bayangan untuk tahun hadapan,” katanya lagi.

Rahman turut mengucapkan terima kasih kepada Perbadanan Sukan Sarawak (SSC) dan Majlis Sukan Negeri Sarawak (MSNS) kerana sentiasa menyokong program pembangunan SABA.


BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Mencuri Raden Saleh mengubah stigma panggung wayang Indonesia

Bunyi ekzos yang bising

Erdogan mengakui sukar untuk mengawal bencana berskala besar, berikrar untuk membantu mangsa gempa bumi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy