Rugi beli saham sampai ada yang kena cerai, duduk rumah

Rugi beli saham sampai ada yang kena cerai, duduk rumah

5/5 - (1 vote)

LOGO BARU POLIS 3

LOGO BARU POLIS 3

PETALING JAYA: Kerana mahu cepat kaya, ada pembeli Islamic Redeemable Share-i (Islamic Redeemable Share-i) mendakwa mereka bukan sahaja kehilangan wang malah terpaksa tinggal di rumah anak dan bercerai kerana wang.

Semalam Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia (MHO) menerima 330 aduan membabitkan kerugian lebih RM100 juta berkaitan dakwaan kerugian akibat pembelian saham PRS-i.

Ketua Setiausaha MHO, Datuk Hishamuddin Hashim berkata, aduan itu dibuat terhadap sebuah syarikat yang didakwa disenaraikan di Bursa Malaysia dan dipercayai wujud sejak 2021.

Menurutnya, beliau percaya setakat ini kira-kira 700 individu di seluruh negara mengalami kerugian akibat pemberian saham skim PRS-i.

“Seramai 330 individu tampil kepada kami sejak dua minggu lalu membuat aduan dengan anggaran kerugian RM100 juta dan daripada jumlah itu 150 individu sudah pun membuat laporan polis,” katanya ketika ditemui kira-kira 100 mangsa di hadapan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD). Sentul, di sini hari ini.

Hishammuddin berkata, mangsa mendakwa tertarik dengan tawaran RPS-i apabila dijanjikan pulangan dividen sehingga 18 peratus setahun atau 1.8 peratus sebulan kepada setiap ‘pelanggan’ yang membeli RPS-I.

DIVIDEN

“Masalah mula timbul apabila mangsa berkata mereka tidak lagi menerima pembayaran dividen mulai Mei tahun lalu.

“Seolah-olah terjatuh ditimpa tangga, mangsa kemudiannya dimaklumkan syarikat akan membuat ‘penebusan awal’ ke atas RPS-i yang dibeli mangsa,” katanya.

Beliau berkata, mangsa turut mendakwa syarikat itu menyalahgunakan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) yang kononnya memberi kelulusan untuk menjalankan pelaburan selamat.

“Ia menyebabkan mangsa tertipu kononnya syarikat itu dikawal selia oleh SC malah syarikat itu mendakwa pelaburan yang dibuat adalah patuh Syariah dan disenaraikan di Bursa Malaysia.

“Syarikat ini juga didakwa menggunakan nama ikon pelaburan terkenal untuk ‘memancing’ mangsa menyertai pelaburan itu,” katanya.

Malah, katanya, ada mangsa yang tampil memaklumkan mereka telah bercerai kerana wang simpanan mereka susut akibat pelaburan.

“Malah, terdapat mangsa berusia 60 tahun yang sepatutnya menikmati hasil pelaburan mereka dan terpaksa tinggal di rumah angkat kerana wang simpanan mereka telah digunakan untuk melabur.

“Justeru, kami berharap pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap laporan yang dibuat terhadap syarikat pelaburan yang menyebabkan mereka tertipu dan kehilangan wang,” katanya. – UTUSAN

Jawatan Rugi beli saham sampai ada yang kena cerai, duduk rumah muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL