Pendekatan populis mendapat penghormatan Anwar di pentas antarabangsa, kata Zambry

Pendekatan populis mendapat penghormatan Anwar di pentas antarabangsa, kata Zambry

5/5 - (1 vote)

FW1278270 PTJ05 07012023 FM lpr

Zambry bercakap semasa sidang media di Putrajaya pada 7 Jan 2023. – Foto Bernama

BANGKOK (9 Feb): Pendekatan populis Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sebab beliau dihormati dan sentiasa menjadi penarik ramai di pentas antarabangsa, terutama apabila beliau membuat lawatan rasmi ke luar negara.

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Kadir berkata populariti Anwar terbukti semasa lawatan rasminya ke Indonesia, Brunei dan Singapura baru-baru ini di mana beliau disambut mesra oleh diaspora Malaysia dan juga penduduk tempatan.

Beliau berkata Anwar, yang merupakan seorang antarabangsa khususnya di Asean dan mahir dalam hal ehwal Islam dan hubungan antarabangsa, menjadikannya popular dan dihormati.

Memetik lawatan rasmi Anwar ke Indonesia, Zambry berkata ramai yang datang mendengar ucapannya kerana beliau dipandang tinggi oleh masyarakat antarabangsa khususnya di Asean.

“Dalam lawatan rasminya, beliau (Anwar) akan mencari dan menjemput rakyat Malaysia untuk mendengar pandangan mereka.

“Pada masa sama, beliau akan memberikan pandangannya mengenai keadaan di Malaysia,” kata Zambry pada sidang media sempena lawatan rasmi perdana menteri ke Thailand.

Anwar akan melakukan lawatan sulung dua hari ke Thailand hari ini untuk bertemu rakan sejawatannya Prayuth Chan o-cha bagi membincangkan langkah ke hadapan dalam mengukuhkan kerjasama pelbagai aspek antara Malaysia dan Thailand.

Anwar bersedia untuk menunaikan solat Jumaat di Pusat Islam Thailand, dengan 1,000 umat Islam tempatan dijangka berada di sana untuk menemuinya.

“Masyarakat Islam di sini juga teruja dengan lawatan rasmi perdana menteri yang merupakan petanda baik dari segi hubungan dua hala kedua-dua negara,” katanya. – Dinamakan


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL