Pelajar beralih kepada bercerita untuk menggalakkan persekitaran yang mampan
Berita

Pelajar beralih kepada bercerita untuk menggalakkan persekitaran yang mampan

Rate info.4d5d6d.com

KUCHING: Kira-kira 150 pelajar sekolah rendah dari lapan sekolah di Sri Aman, Lubok Antu dan Betong baru-baru ini menyertai sesi pembelajaran kreatif melalui bercerita yang bertujuan menyemai sikap proaktif terhadap alam sekitar.

Program itu, yang turut merangkumi ceramah keselamatan mengenai elektrik, diadakan dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah Sri Aman, Lubok Antu dan Betong, dan KEC International (Malaysia) Sdn Bhd, kontraktor yang bekerja di Talian Transmisi Sri Aman-Serudit.

Bertemakan, “Lindungi Alam Sekitar dan Pelihara Bumi Kita Untuk Masa Depan”, enam belas murid mewakili lapan buah sekolah iaitu SK Kem Pakit, SK Nanga Klassen, SK Engkilili No 2, SK Sedarat, SK Kem Skrang, SK Nanga Enteban, SK Bartholomew dan SK Nanga Ajau naik ke pentas di SK Engkilili No 2 untuk menceritakan kisah mereka dalam Bahasa Malaysia tentang menjaga dan menjaga alam sekitar.

Cerita-cerita itu berdasarkan empat tema:

1. Katakan Tidak kepada Straws

2. Sifar Sisa & Angkat Sampah

3. Guna Semula, Kurangkan, Kitar Semula (Guna Semula, Kurangkan, Kitar Semula) 4. Jimat Air/Air Bersih

Naib Presiden Kanan Kesihatan, Keselamatan, Keselamatan dan Alam Sekitar (HSSE) Sarawak Energy Marconi Madai berkata program itu adalah sebahagian daripada beberapa inisiatif yang dijalankan oleh Sarawak Energy untuk menarik perhatian dan menekankan kepentingan penjagaan alam sekitar dan keselamatan.

“Kesedaran keselamatan dan pemuliharaan alam sekitar harus menjadi tanggungjawab kita bersama. Walaupun kita menggabungkan peraturan keselamatan dan amalan hijau dalam perniagaan kita, kami percaya adalah penting untuk turut membina kesedaran dalam masyarakat dan program ini menyasarkan generasi muda untuk berkongsi bagaimana kami boleh semua memainkan peranan kita dalam menjamin masa depan yang mampan.

“Sarawak Energy kini bekerjasama dengan pihak berkepentingan dalaman dan luaran untuk melancarkan program penanaman pokok korporat, perlindungan dan pemulihan habitat kami selaras dengan Matlamat UN SDG No 13 Tindakan Iklim dan No. 15, Life on Land serta COP 26 Matlamat untuk Disesuaikan untuk Melindungi Komuniti dan Habitat Semula Jadi. Kita tahu mesti ada penyertaan dan kerjasama yang lebih besar daripada semua pihak untuk memastikan matlamat ini direalisasikan,” katanya.

Sementara itu, Pengurus Besar Sarawak Energy HSSE Robin Tigai yang merasmikan majlis itu berkata amat menggalakkan apabila melihat keghairahan yang ditunjukkan oleh murid-murid dalam menjawab ceramah oleh pasukannya sebelum ini.

“Ia bermula daripada mengambil langkah-langkah kecil untuk menerapkan amalan hijau dalam kehidupan seharian kita seperti membawa botol air sendiri, tidak membuang sampah, dan mengurangkan penggunaan plastik dan ini akhirnya akan menjadi kebiasaan dan bersama-sama kita akan dapat mengurangkan jejak alam sekitar kita.

“Kami bertanggungjawab ke atas alam sekitar kami, dan ia bermula dengan kami. Saya berharap program ini memberi pencerahan dan murid-murid akan dapat berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan mereka apa yang telah kami pelajari mengenai penjagaan alam sekitar,” kata Robin.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Timbalan Pegawai Pendidikan Lubok Antu Tubau Limbai, Timbalan Pegawai Pendidikan Sri Aman Azrein Julaihi, Penolong Pegawai Pendidikan Betong Edwin Agom, Pengurus Projek KEC International (Malaysia) Sdn Bhd Arnab Choudhury dan Pengurus HSE KEC International (Malaysia) Sdn Bhd Anburose Arockiasamy.

Daripada Sarawak Energy, terdapat Pengurus Kanan bagi Penilaian Kesan Alam Sekitar Julaidi Rasidi, Pengurus Kanan Alam Sekitar Mahmood Long, Jurutera Projek dari Penyampaian Projek Choo Guey Jing dan Pengurus Pelaburan dan Perancangan Sosial, Tanggungjawab Sosial Korporat Jacklyn Dominic Merickan.

Majlis turut menyaksikan aktiviti penanaman pokok di pekarangan SK Engkilili No.2.

KCH Sarawak Energy 2809 fk2
Seorang peserta menceritakan kisahnya di atas pentas semasa pertandingan bercerita.

587x309 Sarawak Tribune 272kb 2 1

[ad_2]

BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Rafizi, Nor Azmie dilantik menganggotai Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Peneraju

info

Segera siasat kes kemalangan maut Genting Highlands

info

Red Bull kekal fokus pada pembangunan jentera

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy