Mindef mempunyai lima inisiatif untuk menambah baik perkhidmatan kesihatan ATM
Berita

Mindef mempunyai lima inisiatif untuk menambah baik perkhidmatan kesihatan ATM

Rate info.4d5d6d.com

KUALA LUMPUR – Bagi meningkatkan tahap perkhidmatan dan kemudahan kesihatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di seluruh negara, Kementerian Pertahanan (Mindef) merangka lima inisiatif khas untuk warganya.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, inisiatif pertama, Mindef akan melaksanakan proses penyelenggaraan dan penambahbaikan ke atas kelima-lima Hospital Angkatan Tentera (HAT).

WhatsApp Image 2022 09 28 at 14.49.56
Hishammudin beramah mesra dengan pesakit dan pengunjung ketika melawat HAT Tuanku Mizan, Wangsa Maju, semalam. Foto AMIR KHALID

Katanya, ia melibatkan HAT Tuanku Mizan, 94 HAT Kem Terendak, 96 HAT Tentera Laut Diraja Malaysia (RLDM) Lumut, HAT Wilayah Kota Kinabalu dan Hospital Tentera (HTD) Kem Syed Sirajuddin, Gemas.

Bagi tujuan itu, katanya, sebanyak RM4.67 juta diperuntukkan bagi menambah baik peralatan
ubat, RM2.6 juta untuk penyelenggaraan bangunan dan RM30.66 juta untuk bekalan ubat.

“Turut melalui proses yang sama ialah kesemua 19 Hospital Angkatan Tentera (RSAT), 48 Pusat
Perubatan Tentera (PPAT) dan 40 Pusat Pergigian Tentera (PGAT).

“Sebanyak RM13.3 juta diperuntukkan untuk penyelenggaraan dan RM61 juta untuk perubatan dan peralatan perubatan,” katanya ketika melawat HAT Tuanku Mizan di sini semalam.

Turut hadir pada lawatan itu ialah Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar dan Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain.

Hishammuddin berkata, untuk inisiatif seterusnya, ATM akan membeli dua unit tambahan Hospital Medan dengan kos keseluruhan RM47 juta.

Menurutnya, pembelian itu penting sebagai persediaan ATM untuk mengatur pergerakan lebih banyak Hospital Medan sekiranya diperlukan Kementerian Kesihatan (KKM) pada masa hadapan termasuk pada musim tengkujuh yang dijangka melanda hujung tahun ini .

WhatsApp Image 2022 09 28 at 14.49.53
Sebahagian daripada pesakit yang menjalani rawatan Fisioterapi di Gimnasium di Hospital Tentera Tuanku Mizan, Wangsa Maju. Foto AMIR KHALID

Bagi inisiatif keempat, beliau berkata, ATM telah melaksanakan pengambilalihan 50 unit Ambulans Medan.
dengan kos RM27 juta dan dijangka diterima pada Disember tahun ini.

“Selain HAT Tuanku Mizan, saya juga menerima laporan bahawa HAT Kem Terendak memerlukan perhatian yang lebih daripada penyelenggaraan biasa.

“Saya telah mengarahkan Setiausaha Agung Mindef untuk mempercepatkan proses tender pembinaan HAT Kem Terendak dengan kos RM325 juta,” katanya.

Pada masa sama, katanya, Mindef dan ATM turut berterima kasih kepada Amerika Syarikat kerana melalui hubungan rapat antara Malaysia dan Amerika Syarikat, Medical Command, USINDOPACOM telah menjalin kerjasama dengan ATM dalam bidang kesihatan untuk tempoh lima tahun. .

“Sebagai permulaan, Amerika Syarikat telah menyumbangkan pelbagai jenis peralatan perubatan kepada Kor Kesihatan Diraja (KKD) dengan kos keseluruhan USD3 juta dan bersetuju untuk bekerjasama membangunkan Pusat Kecemerlangan Perubatan Tentera.

“Saya juga merakamkan penghargaan kepada Emiriah Arab Bersatu (UAE), Australia dan Arab Saudi atas sokongan dan penglibatan penuh mereka dalam bersama-sama menjayakan pembangunan Pusat Kecemerlangan Perubatan Tentera,” katanya.

WhatsApp Image 2022 09 28 at 14.50.45
Hishammuddin dan Khairy Jamaluddin diberi taklimat oleh pegawai ATM semasa mengadakan lawatan ke HAT Tuanku Mizan, Wangsa Maju semalam.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, secara keseluruhannya, Mindef amat menghargai kerjasama semua pihak termasuk Kementerian Kesihatan dalam usaha memperkasakan inisiatif kesihatan ATM.

“Saya percaya kerjasama ini akan diteruskan terutama dalam memastikan perancangan ini dapat dilaksanakan dengan sebaik mungkin.

“Saya sendiri akan melakukan pemeriksaan berkala ke atas kemudahan kesihatan HAT dan ATM di seluruh negara bagi memastikan semua kerja-kerja penambahbaikan ini berjalan lancar demi kepentingan anggota pertahanan termasuk veteran ATM dan ahli keluarga mereka,” jelasnya.-KOSMO! DALAM TALIAN[ad_2]

BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Koperal itu didakwa sebagai dalang di sebalik penyeludupan 29 migran Myanmar

info

Masakan Barat RM1.90 menarik perhatian ramai

info

Gempa bumi Turkiye dirasai sehingga ke Greenland

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy