KWSP masih menjadi perbahasan hangat di kalangan ahli Parlimen di Dewan Rakyat
Berita

KWSP masih menjadi perbahasan hangat di kalangan ahli Parlimen di Dewan Rakyat

5/5 - (1 vote)

kwsp epf

KUALA LUMPUR (27 Feb): Ketika sidang Parlimen sekarang memasuki minggu ketiga, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) terus menjadi topik hangat perbahasan dalam kalangan ahli Parlimen, yang melontarkan pelbagai idea dan pendapat mengenai dana pencen negara.

Semasa sesi perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 hari ini, Lim Guan Eng (DAP-Bagan) pada mulanya menyatakan kebimbangannya mengenai median simpanan pencarum KWSP yang merosot daripada RM16,000 pada tahun sebelum pandemik Covid-19 kepada RM8,100 pada 2022.

Beliau berkata kerajaan perlu mewujudkan pelan jangka panjang yang beroperasi seiring dengan KWSP bagi memastikan pesara tidak terjejas dengan kekurangan simpanan pada masa hadapan dan menggesa kerajaan mengkaji dana pencen kerajaan Norway terutama dalam aspek mengurus sumber asli dengan berkesan, yang membolehkan rakyatnya mendapat manfaat daripadanya.

“Jika sebahagian besar keuntungan Petronas dikunci dalam amanah seperti cara Norway melakukannya, rakyat Malaysia mungkin memiliki aset bernilai AS$1 trilion (RM4.4 trilion), yang boleh menjamin masa depan pesara secara langsung,” katanya.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Hamzah Zainudin sebelum ini menggesa kerajaan membenarkan pengeluaran KWSP yang disasarkan kepada mereka yang memerlukan dengan mencari mekanisme yang sesuai.

Datuk Wan Saiful Wan Jan (PN-Tasek Gelugor) dalam pada itu meminta kerajaan mempertimbangkan pengeluaran bersasar memandangkan rakyat menghadapi masa sukar dengan peningkatan kos sara hidup.

“Pencarum KWSP adalah mereka yang telah mencarum dan menyimpan untuk masa depan mereka, tetapi malangnya mereka berdepan dengan kesukaran sejurus sebelum bersara. Sebab itu saya minta kerajaan mempertimbangkan pengeluaran bersasar,” tambahnya.

Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas) dalam pada itu menyifatkan caruman tambahan RM500 kerajaan untuk pencarum KWSP berumur 40 hingga 54 tahun dengan simpanan kurang RM10,000 tidak memberi kesan kepada penerima.

“RM500 itu bagus tetapi ia tidak memberi sebarang impak kerana penerima hanya boleh menggunakannya selepas beberapa tahun,” tambahnya. – Dinamakan


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Kerajaan meneruskan projek tebatan banjir yang telah berlalu

Dikritik kerana mencari anak kucing untuk ‘makanan’ ular sawa

Fatimah mahu murid prasekolah mendapat pendidikan berkualiti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy