AJK masjid, surau akan dipecat sekiranya benar penceramah tiada tauliah
Berita

AJK masjid, surau akan dipecat sekiranya benar penceramah tiada tauliah

5/5 - (1 vote)

IMG 20230316 WA0090

IMG 20230316 WA0090

JOHOR BAHRU: Semua ahli jawatankuasa masjid dan surau akan dipecat sekiranya membenarkan penceramah tidak bertauliah memberi kuliah agama di negeri ini.

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menitahkan semua penceramah agama yang ingin menyampaikan syarahan di negeri itu perlu memiliki tauliah daripada Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ).

Justeru, Seri Paduka bertitah, semua jawatankuasa masjid dan surau yang ingin menganjurkan ceramah agama hendaklah mendapat kebenaran daripada memperincikan tajuk ceramah dan perkara yang ingin disampaikan kepada MAINJ melalui Pejabat Kadi Daerah.

“Sekiranya ada masjid dan surau yang gagal mematuhi peraturan ini, semua AJK masjid dan surau itu akan diambil tindakan dan dipecat.

“Tindakan ini bukan untuk menghalang penyebaran ilmu Islam, tetapi untuk mengawal penyebaran idea-idea yang menyeleweng dan menyeleweng daripada syariat Islam berlandaskan Ahli Sunnah Wal Jamaah di negeri ini,” titah Baginda semasa merasmikan Mesyuarat Pertama Kali Kedua. Penggal Dewan Undangan Negeri Johor di Kota Iskandar , di sini hari ini.

Sultan Ibrahim bertitah, tindakan itu juga bagi mengawal pelampau agama yang boleh menimbulkan kekeliruan kepada umat Islam dan anak muda yang kurang ilmu.

“Sehubungan itu, kerajaan harus meningkatkan mutu pendidikan di sekolah dan pusat pengajian tinggi bagi melahirkan generasi masa depan yang berilmu tinggi,” titah Seri Paduka.

Pada 8 Mac lepas, Baginda telah memperkenankan tindakan MAINJ mengambil tindakan undang-undang terhadap individu yang didapati mengajar atau memberi kuliah agama Islam tanpa tauliah di negeri MAINJ ini.

Tindakan undang-undang juga akan diambil terhadap penganjur acara atau program berkenaan yang dianggap bersubahat di bawah Seksyen 43 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 1997.

Jika sabit kesalahan, mereka boleh didenda sehingga RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali.

Mereka yang didapati mengajar dan memberi kuliah agama Islam di negeri ini tanpa tauliah adalah melakukan kesalahan yang boleh diambil tindakan mengikut Seksyen 119(1) Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Johor) 2003 dan Seksyen 11. Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 1997 dan boleh didenda sehingga RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya. – UTUSAN

Jawatan AJK masjid, surau akan dipecat sekiranya benar penceramah tiada tauliah muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.

[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Koperal itu didakwa sebagai dalang di sebalik penyeludupan 29 migran Myanmar

info

Muhyiddin yang menjatuhkan saya -Tun M

info

ATM menerima peruntukan RM10 juta untuk membeli aset tahan banjir

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy