Kerajaan perpaduan telah melaksanakan banyak program untuk S'wak sejak memulakan pentadbiran, kata Fadillah
Berita

Kerajaan perpaduan telah melaksanakan banyak program untuk S’wak sejak memulakan pentadbiran, kata Fadillah

5/5 - (1 vote)

kch 050323 mt fadillahswk p1

Fadillah (duduk ketiga kiri) dan isteri Datin Seri Ruziah Mohd Tahir (duduk kedua kiri) bergambar beramai-ramai bersama ahli Persatuan Penduduk Kampung Datu Sibu semasa majlis kesyukuran minum petang. – Foto bernama

KUCHING (5 Mac): Kerajaan perpaduan persekutuan telah melaksanakan banyak perkara untuk Sarawak sejak pembentukannya sebagai pentadbiran baharu negara pada Disember tahun lepas, kata Datuk Seri Fadillah Yusof.

Timbalan Perdana Menteri menarik perhatian bahawa dalam beberapa bulan lepas, negeri ini menerima pertambahan peruntukan khas di bawah Perkara 112D Perlembagaan Persekutuan serta pelantikan wakil dari Sarawak dalam Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), antara lain. benda.

“Banyak lagi program lain, malah dalam Bajet yang meletakkan fokus kepada projek yang telah diluluskan dan dirancang sebelum ini agar projek-projek ini terus dilaksanakan terutamanya Lebuhraya Pan Borneo, Jalan Hubungan Sarawak-Sabah serta pembangunan sempadan, ” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas menghadiri majlis kesyukuran anjuran Persatuan Penduduk Kampung Datu Sibu sempena pelantikannya sebagai timbalan perdana menteri di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini di mana beliau berkata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim masih belum mencapai apa-apa yang signifikan dalam tempoh 100 hari pertama beliau sebagai perdana menteri Malaysia ke-10 dan situasi di negara tetap sama kerana rakyat menghadapi kemelesetan ekonomi dan politik negara kekal tidak stabil.

Fadillah berkata apa yang dilakukan untuk Sarawak menunjukkan komitmen kerajaan perpaduan dalam membangunkan negara.

“Pada saya, masih terlalu awal untuk mana-mana pihak menilai prestasi kerajaan perpaduan tetapi apa pun, banyak program telah dilaksanakan dalam masa yang singkat dan mencabar ini,” katanya.

Beliau juga berkata ramai pelabur datang ke Malaysia kerana perpaduan negara.

Antaranya, katanya, termasuk Amazon Web Services (AWS), yang baru-baru ini mengumumkan rancangannya untuk melancarkan Wilayah AWS di negara ini dengan jumlah nilai pelaburan yang dirancang sebanyak RM25.5 bilion menjelang 2037.

“Apabila syarikat ini ditubuhkan, ini bermakna perkhidmatan lain juga akan menjejakkan kaki ke sini. Oleh itu, ini menunjukkan keyakinan pelabur luar negara yang mula masuk ke negara ini dan sebab utamanya ialah kestabilan politik.

“Saya harap sekarang ini, jangan kita mempolitikkan perkara lagi sebaliknya jadikan politik itu berfungsi untuk pembangunan negara,” katanya.

Beliau juga berharap Mahathir akan terus membantu dalam membangunkan negara dengan memberikan pandangan yang membina.

“Sekarang ini, semua rakyat Malaysia memerlukan kita bersatu.

“Jika kita terlalu banyak berpolitik, ini akan menyebabkan kita ketinggalan berbanding negara lain di rantau Asia,” katanya.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Pertubuhan Kapit mengumpul 41 pain semasa memandu darah

info

Pakar menemui teratai gergasi terbesar di dunia

info

Bot menangkap ikan bilis di kawasan larangan ditahan

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy