Kementerian mahu lebih banyak EV mampu milik dibawa masuk ke negara ini

Kementerian mahu lebih banyak EV mampu milik dibawa masuk ke negara ini

5/5 - (1 vote)

Kch 010422 gp abgjo p3

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Norazman Ayub berkata akan ada kereta EV yang akan datang ke Malaysia pada suku kedua tahun ini berharga dari serendah RM120,000.

PETALING JAYA (18 Feb): Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) menggalakkan pengenalan lebih banyak kenderaan elektrik (EV) mampu milik di Malaysia bagi memajukan industri EV negara.

Timbalan Ketua Setiausaha Industrinya, Datuk Seri Norazman Ayub berkata, akan ada kereta EV yang akan datang ke Malaysia pada suku kedua tahun ini berharga dari serendah RM120,000.

“Kami kini menggalakkan pengimportan lebih banyak EV terutamanya dari China kerana kami mahu mempunyai lebih banyak EV yang mampu dimiliki oleh rakyat,” katanya semasa ucaptama pada majlis makan malam ulang tahun platinum ke-70 Persatuan Elektrik dan Elektronik Malaysia.

Justeru, dari segi infrastruktur pengecasan, Norazman berkata kerajaan menyasarkan untuk menyediakan sekurang-kurangnya 10,000 unit kemudahan pengecasan awam menjelang 2025.

“Kami akan bekerjasama dengan syarikat konsesi lebuh raya seperti PLUS Expressways Bhd untuk stesen pengecasan.

“Kami mahu menjemput mana-mana pelabur tertentu untuk melabur dalam stesen pengecasan untuk menjadi sebahagian daripada pembangunan ekosistem EV,” tambahnya.

Sebelum ini, Menteri Miti Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata Malaysia komited untuk menarik pelaburan dalam industri EV dan mencapai sasaran negara untuk membuat kenderaan elektrik, termasuk hibrid, menyumbang 15 peratus daripada jumlah keseluruhan industri menjelang 2030.

Tengku Zafrul berkata kerajaan mengutamakan pembangunan ekosistem EV dan Jabatan Perancangan Bandar dan Desa Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan juga sedang merangka pekeliling bagi memudahkan proses kelulusan stesen pengecasan di peringkat kerajaan tempatan. – Dinamakan


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL