Uggah: JPS mengenal pasti sungai yang memerlukan pembersihan untuk menangani banjir kilat di S'wak
Berita

Uggah: JPS mengenal pasti sungai yang memerlukan pembersihan untuk menangani banjir kilat di S’wak

5/5 - (1 vote)

kch 130323 lhp uggah p1

Uggah menghulurkan makanan yang dibungkus kepada seorang kanak-kanak di pusat pemindahan sementara Dewan Sinaran Sungai Lumut.

KUCHING (13 Mac): Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Sarawak telah mengenal pasti semua sungai kritikal yang memerlukan kerja pembersihan bagi membantu menangani banjir kilat di negeri ini, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak (SDMC) berkata sungai-sungai ini termasuk dalam kategori berisiko tinggi, memerlukan kerja-kerja pembersihan bagi memastikan aliran air lancar.

Menurutnya, jabatan itu telah menyusun senarai itu dan kerajaan negeri akan menggunakannya untuk tindakan selanjutnya.

“Dengan senarai itu, kita boleh membida pembiayaan daripada kerajaan persekutuan. Semasa saya menjadi menteri persekutuan menjaga alam sekitar, kita ada peruntukan untuk pembersihan sungai.

“Sekiranya kita ada dana, menjelang Ogos, kita sepatutnya dapat menyelesaikan pembersihan beberapa sungai kritikal. Tetapi itu masih bergantung kepada pembiayaan yang kita boleh dapat,” katanya kepada pemberita selepas lawatan mangsa banjir di Kampung Bedaun sementara pusat pemindahan (PPS) di sini semalam.

Mengenai cuaca buruk sejak akhir-akhir ini, Uggah berkata musim tengkujuh di Sarawak sepatutnya berakhir bulan lepas.

Bagaimanapun, katanya, corak cuaca tahun ini nampaknya berubah dan banjir masih berlaku.

kch 130323 lhp uggah p2

Uggah (kanan) bertemu mangsa banjir yang tinggal di pusat pemindahan sementara Surau Darul Hana, Kampung Sungai Bedaun.

“Semoga selepas minggu ini cuaca kembali normal. Untuk PPS Sungai Bedaun ini, kini terdapat 11 keluarga terdiri daripada 60 mangsa. Jika keadaan cuaca baik, mereka boleh pulang ke rumah masing-masing.”

Beliau merayu kepada mereka yang tinggal di kawasan rendah supaya sentiasa berwaspada memandangkan cuaca hujan.

Beliau berkata, sebagai pengerusi SDMC, beliau telah mengarahkan semua agensi terbabit termasuk Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah dan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian bersiap sedia menghadapi segala kemungkinan.

Buat masa ini, Uggah berkata hanya Kuching dan Simunjan nampaknya terjejas akibat cuaca buruk itu.

“Tetapi kita tidak tahu. Mungkin ini kesan perubahan iklim, jadi kita mahu semua bersiap sedia bukan sahaja banjir tetapi juga tanah runtuh dan jalan masuk terputus, terutama di kawasan Utara yang kebanyakan jalan balak menghadapi risiko terputus hubungan.

“Kita semua akan berada dalam mod siap sedia untuk memastikan laluan jalan raya yang terputus dapat dipulihkan secepat mungkin,” tambahnya.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Menjelang pembentangan semula belanjawan, Anwar berkata mencari penyelesaian supaya orang ramai tidak perlu masuk ke dalam simpanan KWSP

Bukan culik, cuma salah faham dengan jurujual

PDRM membuktikan mereka bukan pasukan yang boleh dibuli

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy