SBF sec-gen: Kurang kos untuk mengambil pekerja asing melalui program penentukuran semula
Berita

SBF sec-gen: Kurang kos untuk mengambil pekerja asing melalui program penentukuran semula

5/5 - (1 vote)

kch 160322 mt sbfepf p1

Dato Jonathan Chai

KUCHING (9 Feb): Adalah lebih menjimatkan bagi majikan memohon pengambilan pekerja asing melalui Program Penentukuran Semula Buruh (RTK) berbanding membayar agensi untuk berbuat demikian, kata Setiausaha Agung Persekutuan Perniagaan Sarawak (SBF) Dato Jonathan Chai .

Beliau percaya kebanyakan majikan tidak kisah membayar yuran RM1,500 di bawah RTK yang dilanjutkan kerajaan sehingga akhir tahun ini.

“Kebimbangan umum di sini ialah masa yang diambil untuk memproses permohonan.

“Kementerian Dalam Negeri perlu memastikan permit boleh diperbaharui dalam masa yang singkat seperti yang dijanjikan,” katanya kepada The Borneo Post ketika dihubungi untuk mengulas sama ada beliau menganggap bayaran untuk RTK 2.0 mahal untuk perniagaan dan pengusaha.

Chai bagaimanapun berkata sekiranya Kementerian Dalam Negeri dapat mengurangkan bayaran tersebut, ini amat dialu-alukan oleh majikan.

“Sudah tentu alangkah baiknya jika kementerian dapat mengurangkan lagi bayaran tersebut memandangkan kebanyakan perniagaan terutama perusahaan kecil dan sederhana (PKS) masih pulih daripada kesan yang ditimbulkan oleh wabak itu,” katanya.

Pengerusi Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sarawak (Sheda) cawangan Kuching Dato Sim Kiang Chiok berkongsi sentimen yang sama, menunjukkan bahawa membawa masuk pekerja asing baharu bukan sahaja kos yang lebih tinggi tetapi prosedur itu juga akan memakan masa.

“Yuran kalibrasi semula sebanyak RM1,500 adalah untuk pekerja asing di negara kita yang tidak berdaftar dengan permit kerja yang sepatutnya.

“Yuran ini lebih rendah daripada bayaran untuk membawa masuk pekerja baharu ini dari negara asal mereka,” katanya.

Beliau juga berkata sebarang pengurangan yuran untuk pekerja asing baharu atau penentukuran semula adalah baik untuk negara kita mengurangkan kos menjalankan perniagaan terutamanya apabila kita semua masih pulih daripada pandemik, di samping gangguan rantaian bekalan, inflasi yang tinggi dan peningkatan. kos faedah yang tinggi.

Bulan lalu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata kerajaan bersetuju melanjutkan RTK 2.0 sehingga akhir tahun bagi pekerja asing yang sudah berada di negara ini dan tidak memiliki dokumen penuh.

Beliau berkata program itu mampu memberi peluang pekerjaan kepada pekerja asing ini berkhidmat dalam tujuh sektor buruh utama termasuk pembantu rumah.

Bagaimanapun, Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) dalam satu kenyataan pada 7 Feb berkata bahawa yuran RTK adalah terlalu tinggi untuk banyak perniagaan dan pengusaha, khususnya bagi industri yang memerlukan ratusan pekerja dalam satu projek.

Presidennya Datuk NK Tong berkata yuran itu perlu dikekalkan serendah mungkin untuk menggalakkan perniagaan berkaitan mengambil bahagian dalam program itu dan matlamat kerajaan adalah untuk membantu industri dan ekonomi pulih, dan bukan untuk menggunakan program itu sebagai sumber. daripada pendapatan.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Menjual Menu Rahmah untuk pelajar universiti, warga emas

(VIDEO) Satu kematian, satu tragedi serius

Van Dijk muncul wira Belanda ke separuh akhir

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy