Peniaga dipenjara 15 tahun, sembilan sebatan rotan kerana merogol sepupu bawah umur di Perak
Berita

Peniaga dipenjara 15 tahun, sembilan sebatan rotan kerana merogol sepupu bawah umur di Perak

5/5 - (1 vote)

court logo 1

Lelaki itu didakwa merogol, melakukan hubungan seks luar tabii dan melakukan serangan seksual terhadap remaja perempuan berusia 13 tahun itu di sebuah ladang getah di Sungai Siput, Perak, pada 4 petang pada 14 Ogos 2021.

PUTRAJAYA (8 Feb): Seorang peniaga dijatuhi hukuman penjara 15 tahun dan sembilan sebatan oleh Mahkamah Rayuan hari ini kerana merogol, melakukan hubungan seks luar tabii dan melakukan serangan seksual terhadap sepupunya yang berusia 13 tahun dua tahun lalu.

Panel tiga hakim diketuai Hakim Datuk Seri Kamaludin Md Said membuat keputusan sebulat suara selepas membenarkan rayuan lelaki berusia 30 tahun itu mengurangkan hukuman penjara 20 tahun dan 14 sebatan yang dikenakan ke atasnya oleh Mahkamah Sesyen. .

Hakim Kamaludin yang menyampaikan keputusan itu berkata selepas menimbangkan hujah kedua-dua pihak, bagi kesalahan merogol mahkamah meningkatkan hukuman penjara daripada 10 tahun kepada 15 tahun dan mengurangkan hukuman sebat daripada enam sebatan kepada tiga.

“Bagi kesalahan seks luar tabii dan serangan seksual, mahkamah mengekalkan hukuman penjara lima tahun dan mengurangkan hukuman sebat daripada empat sebatan kepada tiga sebatan.

“Hukuman itu berjalan serentak mulai tarikh tangkapan pada 20 Okt 2021. Perintah penyeliaan polis selama setahun selepas hukuman selesai dikekalkan,” kata Hakim Kamaludin yang bersidang bersama Hakim Datuk Supang Lian dan Datuk Ahmad Nasfy Yasin.

Lelaki itu didakwa merogol, melakukan hubungan seks luar tabii dan melakukan serangan seksual terhadap gadis itu di ladang getah di Sungai Siput, Perak, pada 4 petang pada 14 Ogos 2021.

Bagi kesalahan merogol, pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebat serta perintah pengawasan mengikut Seksyen 295 (1A) Kanun Tatacara Jenayah.

Kesalahan melakukan hubungan seks luar tabii didakwa mengikut Seksyen 377A Kanun Keseksaan dan dihukum mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dengan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebat manakala pertuduhan melakukan serangan seksual dirangka mengikut Seksyen 14 (d) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebat.

Pada 27 Okt 2021, Mahkamah Sesyen Kuala Kangsar menjatuhkan hukuman penjara 20 tahun dan 14 sebatan terhadap peniaga itu selepas mengaku bersalah terhadap ketiga-tiga pertuduhan itu.

Pada 4 Ogos 2022, Mahkamah Tinggi Taiping menolak rayuan lelaki itu untuk mengurangkan hukuman yang dikenakan.

Pendakwaan dikendalikan oleh timbalan pendakwa raya Aznee Salmie Ahmad manakala peguam Kathan Maruthamuthu mewakili tertuduh. – Dinamakan


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Pakar menemui teratai gergasi terbesar di dunia

Bomba menghantar bekalan makanan ke rumah panjang Machan yang terjejas akibat banjir

Projek khas Sofyank, Paul Rudd hero Ant-Man

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy