WHO menggesa kewaspadaan tetapi tiada penggera terhadap selesema burung
Berita

WHO menggesa kewaspadaan tetapi tiada penggera terhadap selesema burung

5/5 - (2 votes)

who

WHO menyeru agar berjaga-jaga selepas pengesanan selesema burung dalam mamalia baru-baru ini, tetapi cuba meredakan kebimbangan bahawa wabak manusia berskala besar mungkin akan berlaku. – Fail foto AFP

GENEVA (9 Feb): Pertubuhan Kesihatan Sedunia meminta hari Rabu supaya berjaga-jaga selepas pengesanan selesema burung dalam mamalia baru-baru ini, tetapi cuba meredakan kebimbangan bahawa wabak manusia berskala besar mungkin akan berlaku.

“Limpahan kepada mamalia baru-baru ini perlu dipantau dengan teliti,” kata ketua agensi kesihatan PBB Tedros Adhanom Ghebreyesus kepada pemberita, sambil menegaskan bahawa “buat masa ini, WHO menilai risiko kepada manusia serendah”.

Sejak akhir 2021, Eropah telah dicengkam oleh wabak selesema burung yang paling teruk, dengan Amerika Utara dan Selatan turut mengalami wabak yang teruk.

Ini telah menyebabkan pemusnahan berpuluh juta ayam domestik di seluruh dunia, kebanyakannya mempunyai strain virus H5N1. Wabak global juga bertanggungjawab untuk kematian puluhan ribu burung liar.

Pengesanan penyakit itu baru-baru ini dalam beberapa mamalia, termasuk musang, memerang, cerpelai, singa laut dan juga beruang grizzly, telah mencetuskan kebimbangan yang semakin meningkat bahawa manusia mungkin lebih berisiko.

Tedros menyatakan bahawa sejak virus pertama kali muncul pada tahun 1996, “Kami hanya melihat penularan H5N1 yang jarang dan tidak berterusan kepada dan antara manusia.”

Tetapi, dia memberi amaran, “Kami tidak boleh menganggap itu akan kekal, dan kami mesti bersedia untuk sebarang perubahan dalam status quo.”

Tedros menyeru negara-negara untuk “menguatkan pengawasan dalam tetapan di mana manusia, ternakan atau haiwan liar berinteraksi.”

“WHO juga terus berhubung dengan pengeluar untuk memastikan jika perlu, bekalan vaksin dan antivirus akan tersedia untuk kegunaan global,” katanya.

‘Kekal selangkah di hadapan’

Sepanjang dua dekad yang lalu, terdapat 868 kes H5N1 yang disahkan pada manusia dengan 457 kematian, menurut WHO. Terdapat empat kes manusia yang disahkan dan satu kematian tahun lepas.

Bulan lalu, Ecuador melaporkan kes pertama virus selesema burung A(H5) di Amerika Selatan pada manusia — seorang kanak-kanak perempuan berusia sembilan tahun yang bersentuhan dengan ayam di belakang rumah.

Keadaan gadis itu “bertambah baik,” kata pengarah kecemasan WHO Michael Ryan kepada pemberita, sambil menambah bahawa setakat ini, tiada tanda bahawa orang lain telah dijangkiti.

Itu mencerminkan corak biasa apabila orang dijangkiti, jelas Sylvie Briand, pengarah kesiapsiagaan dan pencegahan wabak dan pandemik WHO.

“Penularan daripada haiwan kepada manusia jarang berlaku, dan apabila ia menjangkiti manusia, penularan selanjutnya antara manusia tidak mudah, kerana virus itu tidak menyesuaikan diri dengan baik kepada populasi manusia,” katanya.

Tetapi, dia memberi amaran, “Kita perlu berwaspada untuk memastikan bahawa penyebaran dalam haiwan dibendung.”

“Semakin banyak virus beredar dalam haiwan, semakin tinggi risiko untuk manusia juga,” katanya, sambil menambah bahawa ini “kerana virus yang beredar dalam haiwan boleh berubah menjadi bentuk yang lebih mudah ditularkan.”

Ryan bersetuju bahawa penyebaran sengit di kalangan mamalia kecil “mencipta peluang bahawa virus ini boleh berkembang”.

Tetapi, dia menegaskan, “Tugas kami adalah untuk terus maju selangkah.

“Melindungi manusia bukan sahaja tentang menguruskan virus dalam manusia. Ia mengenai menguruskan virus dalam alam haiwan dan terutamanya pada antara muka haiwan-manusia itu,” katanya, menggesa tindakan bersepadu.

“Risiko boleh dikurangkan,” katanya. “Orang ramai tidak perlu bimbang.” — AFP


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Penganggur dituduh membunuh warga emas

Orang Asli di Pos Bihai berhati-hati dengan kesan tapak kaki harimau baharu ditemui

1,000 pelajar di P. Pinang menerima sumbangan TYT

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy