Laporan: Pusat Persidangan Serian RM87 juta dijangka siap menjelang Mac

Laporan: Pusat Persidangan Serian RM87 juta dijangka siap menjelang Mac

5/5 - (1 vote)

kch 090223 sa serians p1 e1675918306545

Dr Sinang (dua kiri) sedang diberi taklimat oleh Desmond Kuek (tiga kiri) daripada Arkiskape Sdn Bhd mengenai kemajuan projek. – Foto daripada Ukas

KUCHING (9 Feb): Projek Pusat Persidangan Serian bernilai RM87 juta yang dilancarkan pada 2016, kini dijangka siap sepenuhnya hujung bulan depan.

Laporan Unit Komunikasi Awam (Ukas) Sarawak hari ini berkata projek itu mempunyai kadar siap 94.18 peratus.

Laporan itu juga mengatakan bahawa pusat persidangan itu akan dapat menampung lebih daripada 1,000 tetamu pada satu masa untuk acara dan majlis.

Laporan itu dikeluarkan susulan lawatan ke tapak projek oleh ADUN Tebedu Dr Simon Sinang Bada pada Selasa.

Dr Sinang dalam ucapannya berharap kontraktor projek menyiapkan pusat persidangan itu dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Turut hadir dalam lawatan itu ialah Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri Sarawak Damen Rejek, Residen Serian Selamat Jati Yanjah, Pegawai Daerah Serian Lim Hock Meng dan pegawai kerajaan yang lain.

Menurut laporan media sebelum ini, projek itu dilancarkan oleh ketua menteri ketika itu Allahyarham Pehin Sri Adenan Satem pada 5 April 2016 bersama Kompleks Pentadbiran Kerajaan Serian bernilai RM200 juta.

Kedua-dua Kompleks dan Pusat Konvensyen telah dilancarkan bersempena dengan peningkatan Serian sebagai sebuah bahagian.

Kompleks yang menelan belanja RM200 juta itu telah siap dan mula beroperasi pada Julai 2021.

Pusat Konvensyen itu dikatakan yang pertama seumpamanya untuk bahagian pentadbiran di Sarawak dan menggantikan konsep Pusat Sivik.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL