Penyiasat: Putin mempunyai peranan aktif dalam menembak jatuh Penerbangan MH17
Berita

Penyiasat: Putin mempunyai peranan aktif dalam menembak jatuh Penerbangan MH17

5/5 - (1 vote)

000 327A8LG

Terdapat “petunjuk kukuh” bahawa keputusan untuk menawarkan peluru berpandu BUK kepada pemberontak pro-Rusia telah diambil oleh Putin, tetapi penyiasat berkata mereka tidak mempunyai bukti bahawa Putin sebenarnya telah mengarahkan penembakan pesawat itu. – Foto AFP

AMSTERDAM (8 Feb): Presiden Rusia Vladimir Putin memainkan peranan aktif dalam penembakan pesawat penumpang MH17 di timur Ukraine pada Julai 2014, menurut penyiasat antarabangsa.

Kesimpulan ini muncul daripada perbualan telefon yang dipintas, kata penyiasat di The Hague pada hari Rabu.

Boeing Malaysia Airlines telah ditembak jatuh oleh peluru berpandu pertahanan udara BUK Rusia di atas wilayah yang dipertikaikan pada Julai 2014. Kesemua 298 orang di dalamnya maut.

Terdapat “petunjuk kukuh” bahawa keputusan untuk menawarkan peluru berpandu BUK kepada pemberontak pro-Rusia telah diambil oleh Putin, tetapi penyiasat berkata mereka tidak mempunyai bukti bahawa Putin sebenarnya telah mengarahkan penembakan pesawat itu. Lebih-lebih lagi, Putin kebal daripada pendakwaan berdasarkan jawatannya, lapor Agensi Akhbar Jerman (dpa).

Bukti juga tidak mencukupi untuk mendakwa suspek lain. Oleh itu, siasatan akan digantung buat sementara waktu. “Kami telah mencapai had kami,” kata penyiasat.

Rusia sentiasa menafikan sebarang penglibatan dalam penembakan pesawat MH17. – Dinamakan


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Pakar menemui teratai gergasi terbesar di dunia

KWSP masih menjadi perbahasan hangat di kalangan ahli Parlimen di Dewan Rakyat

Jangan guna masjid, surau untuk kempen PRN -Sultan Selangor

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy