BSMM menyasarkan RM1.5 juta untuk membantu mangsa Syria, Turkiye

BSMM menyasarkan RM1.5 juta untuk membantu mangsa Syria, Turkiye

5/5 - (1 vote)

WhatsApp Image 2023 02 09 at 12.33.42 PM

KUALA LUMPUR – Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM) hari ini membuka kutipan sumbangan bagi membantu mangsa gempa bumi di Syria dan Turki.

Pengerusi Kebangsaan BSMM, Datuk Seri Diraja Tan Sri Tunku Puteri Intan Shafinaz Almarhum Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah bertitah, pihaknya menyasarkan memperoleh pendapatan sekurang-kurangnya RM1.5 juta dalam tempoh dua minggu.

“Jumlah kematian terus meningkat dan dikhuatiri ramai yang terjejas kerana terperangkap dalam cuaca sejuk dengan bacaan sifar darjah Celsius buat masa ini.

“Justeru, kita ‘sasarkan’ sekurang-kurangnya RM1.5 juta diperoleh dalam tempoh dua minggu supaya bantuan dapat disalurkan segera atas faktor cuaca, kecederaan mangsa, kemusnahan kediaman dan kemudahan lain,” kata Tunku Temenggong Kedah pada sidang media di Ibu Pejabat Negara. BSMM pagi ini.

Katanya, berikutan hampir 60 peratus hospital lumpuh, beliau meminta Hospital Swasta dan Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) menyumbang bantuan seperti ubat-ubatan, antibiotik, ubat penahan sakit, pembalut luka, kerusi roda, barangan bayi, tuala wanita dan sebagainya. .

Dalam pada itu, Ahli Lembaga Pengarah, Raja Datuk Nazrin Raja Tan Sri Aznam berkata, pihak kedutaan Turki turut memohon sumbangan peralatan elektrik, pengecas solar, peralatan dapur dan makanan bersesuaian.

“Mereka juga memerlukan selimut, beg tidur, pakaian sejuk, pemanas air dan makanan sedia untuk dimakan bagi memudahkan mangsa.

“Untuk makanan lain, kami bercadang untuk membeli di sana sahaja dan membantu ekonomi negara mereka.

“Seterusnya kita juga memerlukan bekalan air bersih kerana bekalan air mereka tergendala akibat gempa bumi,” jelasnya.

Sehubungan itu, Tunku Temenggong Kedah menyeru orang ramai menghulurkan bantuan kepada mangsa bencana Syria dan Turki bagi meringankan beban mereka.

Menurutnya, sumbangan itu bermula hari ini dan mereka yang ingin menghulurkan bantuan, boleh menyalurkannya ke akaun Maybank BSMM (514422102657). – COSMO! DALAM TALIAN.

Jawatan BSMM menyasarkan RM1.5 juta untuk membantu mangsa Syria, Turkiye muncul pertama kali pada Kosmos Digital.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL