PM Anwar menerima kunjungan hormat daripada menteri luar Australia Penny Wong

PM Anwar menerima kunjungan hormat daripada menteri luar Australia Penny Wong

5/5 - (1 vote)

penny wong anwar ibrahim

Menteri Luar Australia Senator Penny Wong dan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dilihat semasa pertemuan mereka di Putrajaya 27 Februari 2023. — Foto ihsan Suruhanjaya Tinggi Australia

KUALA LUMPUR (27 Feb): Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima kunjungan hormat Menteri Luar Australia Senator Penny Wong di Putrajaya hari ini.

Anwar berkata isu kepentingan bersama termasuk kerjasama ekonomi, dasar luar dan pembangunan wilayah telah dibincangkan semasa mesyuarat itu.

“Australia adalah salah satu rakan rapat dan penting Malaysia. Senator Wong juga menyampaikan salam daripada PM Albanese (Perdana Menteri Australia Anthony Albanese) dan menjemput saya untuk menghadiri Mesyuarat Pemimpin Tahunan Malaysia-Australia di bawah pelaksanaan CSP (Perkongsian Strategik Komprehensif) dalam Australia tahun ini,” katanya dalam catatan di Twitter.

Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata Malaysia dan Australia mempunyai kerjasama erat dalam pelbagai sektor termasuk pertahanan, sains dan teknologi, pendidikan, memerangi keganasan, perdagangan dan pelaburan.

Jumlah perdagangan dua hala antara kedua-dua negara pada 2022 menyaksikan peningkatan ketara sebanyak 55.4 peratus kepada RM88.65 bilion, menjadikan Australia rakan dagangan ke-10 terbesar Malaysia. – Dinamakan


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL