Menjelang pembentangan semula belanjawan, Anwar berkata mencari penyelesaian supaya orang ramai tidak perlu masuk ke dalam simpanan KWSP
Berita

Menjelang pembentangan semula belanjawan, Anwar berkata mencari penyelesaian supaya orang ramai tidak perlu masuk ke dalam simpanan KWSP

5/5 - (1 vote)

anwar ibrahim

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap semasa lawatannya ke kampus Universiti Selangor di Bestari Jaya 9 Februari 2023. – foto Malay Mail

BESTARI JAYA (9 Feb): Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata pentadbirannya tidak berhasrat menggalakkan orang ramai mengeluarkan lebih banyak wang daripada simpanan persaraan mereka.

Susulan langkah kerajaan terdahulu membenarkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai cara menangani peningkatan kos sara hidup, Anwar berkata kerajaannya sebaliknya bekerja keras untuk mencari penyelesaian yang lebih baik.

“Dulu kita minta dibenarkan mengeluarkan sedikit wang daripada simpanan KWSP mereka tetapi bagaimana jika mereka kini hanya berbaki RM10,000 atau RM5,000?

“Masih mahu keluarkan? Apa yang berlaku dalam tempoh tiga hingga lima tahun apabila mereka bersara, mencapai umur pencen? Saya tahu itu wang mereka tetapi jika anda mengeluarkan semua wang itu, bagaimana dengan anak-anak dan masa depan anda.

“Sebab itu saya rasa liputan harus adil berhubung perkara ini dan kita mesti dan sedang mencari cara berbeza untuk cuba meringankan beban rakyat,” katanya ketika ditemui pemberita di Universiti Selangor di sini.

Antara 2020 dan 2022, di bawah kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, kerajaan membenarkan empat pengeluaran khas KWSP.

KWSP sendiri pada Mac tahun lepas telah mengeluarkan amaran keras untuk tidak membenarkan lebih banyak pengeluaran.

Ia berkata bahawa negara mungkin menghadapi krisis di mana rakyat tidak mempunyai simpanan yang mencukupi untuk persaraan mereka.

Walaupun begitu, Ismail Sabri telah meminta orang ramai untuk membuat suara mereka jika mereka ingin mengeluarkan wang KWSP mereka kerana beliau juga menghadapi dilema ini semasa menjadi perdana menteri.

Sementara itu, Anwar berkata tumpuan bagi Bajet 2023 beliau yang disemak pada 24 Februari adalah untuk meringankan beban orang ramai berhubung kos sara hidup yang tinggi.

Beliau juga berkata Putrajaya akan meneliti pendigitalan dan keselamatan makanan.

“Tumpuan adalah untuk mengatasi defisit, menggunakan lebih digital, keselamatan makanan dan kos sara hidup supaya penderitaan rakyat dapat diringankan,” katanya.

Bajet 2023 yang dijadualkan dibentangkan semula di Parlimen pada 24 Februari ini tidak akan terikat dengan bajet yang dibentangkan kerajaan terdahulu pada Oktober 2022.

Anwar yang juga menteri kewangan berkata keutamaan Bajet 2023 akan diberikan kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dalam sektor berimpak tinggi seperti teknologi, pertanian dan tenaga boleh diperbaharui serta yang mempunyai keupayaan eksport.

Kementerian Kewangan turut melancarkan Portal Cadangan Bajet 2023 bagi menjadikan proses penyediaan bajet tahunan lebih telus dan inklusif yang mengalu-alukan penglibatan semua lapisan rakyat. – Malay Mail


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Mojo, Aweera hapus sengketa

Lagu popular tapi Crush tak suka

Tawaran rebat cukai MBSJ dilanjutkan sehingga 31 Mac

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy