Sharifah Hasidah: S'wak amat menitikberatkan pendidikan awal kanak-kanak
Berita

Sharifah Hasidah: S’wak amat menitikberatkan pendidikan awal kanak-kanak

Rate info.4d5d6d.com

kch 080223 ac hasidah

Sharifah Hasidah (dua kiri) menyampaikan anugerah kepada salah seorang kanak-kanak. – Foto oleh Muhammad Rais Sanusi

KUCHING (9 Feb): Pendidikan awal kanak-kanak merupakan agenda penting kerajaan Sarawak untuk mencapai status negeri makmur, menurut Timbalan Menteri Undang-undang, MA63 dan Perhubungan Kerajaan Negeri-Persekutuan Datuk Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali.

ADUN Samariang itu berkata, ini terbukti menerusi pelbagai inisiatif dan projek yang dilaksanakan kerajaan negeri.

Antara lain, kerajaan negeri melalui Kementerian Pembangunan Wanita, Awal Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Masyarakat memperuntukkan RM2.5 juta untuk memberi subsidi yuran kepada kanak-kanak yang layak di taska dan tadika di negeri ini.

Sharifah Hasidah berkata peruntukan ini sedikit sebanyak meringankan beban ibu bapa dalam memastikan anak mendapat pendedahan dan pembelajaran berkualiti.

“Selain itu, peruntukan RM5,000 setahun diberikan kepada setiap taska atau prasekolah Kemas di Sarawak di bawah Geran Khas Tahunan (GTK) bertujuan membantu guru membeli alat bantu mengajar di taska atau prasekolah.

“Pemberian khas itu juga untuk guru profesional dan melaluinya guru taska atau prasekolah digalakkan mengikuti kursus yang boleh meningkatkan kualiti dan mutu kerja bagi meningkatkan tugas harian mereka,” katanya ketika merasmikan majlis penghargaan Tabika Kemas peringkat Petra Jaya. di Pusat Konvensyen Penview di sini semalam.

Sharifah Hasidah berkata, kerajaan Sarawak melalui anggota Dewan Undangan Negeri menyalurkan dana untuk pembangunan taska dan prasekolah melalui pembinaan infrastruktur serta keperluan lain untuk pendidikan awal kanak-kanak.

“Antara projek yang disumbangkan ialah pembinaan semula salah satu bangunan RPR Fasa ll Kampung Tunku Kemas Tabika, yang sedang dijalankan.

“Kami juga telah menyumbang perabot dan peralatan pembelajaran kepada Kampung Samaring Batu dan projek taman permainan luar Kampung Semerah Padi Fasa I Kemas Tabika, yang telah diserahkan kepada taska.

“Semua inisiatif kerajaan negeri adalah untuk memperkasakan pendidikan awal kanak-kanak di Sarawak,” katanya.

Majlis penghargaan bertemakan ‘Anak Kita Masa Depan Kita’ itu menyaksikan seramai 451 kanak-kanak Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) parlimen Petra Jaya menerima sijil kecemerlangan – 22 dari prasekolah Petra Jaya, 77 dari taska Tupong, taska Semariang (178) dan taska Satok (74).

Turut hadir Timbalan Pengarah Kewangan dan Pengurusan Kemas Sarawak Fatimah Rosli, Pegawai Daerah Kemas Kuching Nurezzati Azri dan lain-lain.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Si comel melengkapkan keluarga kecil Nynaa Harizal

info

Rumah terbakar, warga emas melecur 20 peratus

info

Berita murid Padawan hampir diculik palsu, guru besar buat laporan polis

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy