Penculikan warga Palestin: Penglibatan Mossad masih dalam siasatan
Berita

Penculikan warga Palestin: Penglibatan Mossad masih dalam siasatan

Rate info.4d5d6d.com

KUALA LUMPUR – Polis Kuala Lumpur sedang berusaha mengenal pasti kemungkinan penglibatan agensi perisikan asing seperti Mossad dalam kes penculikan seorang warga Palestin di ibu negara pada 28 September lalu.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kasim berkata, berdasarkan siasatan awal, pihaknya setakat ini tidak mempunyai maklumat mengenai kewujudan penglibatan Mossad dalam kes itu.

“Kami (polis) sendiri tidak tahu bagaimana nama agensi Mossad boleh timbul. Saya tidak tahu dari mana dia (wartawan) mendapatnya. Siasatan kami kini cuba mengenal pasti jika ada kaitan antara agensi itu dalam penculikan itu.

“Sehingga kini kita tidak dapat mengesahkan lagi agensi luar terbabit. Jadi apabila spekulasi ini timbul, dia campur tangan siasatan kita,” katanya ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Program Kerjasama Strategik ‘RapidKL Safety Point’, di Stesen MRT Kampung Batu , hari ini.

Dalam pada itu, Azmi meminta siasatan berhubung kes penculikan itu tidak diganggu kerana ia melibatkan sensitiviti pelbagai pihak.

Jelasnya, perkara yang melibatkan sensitiviti tidak wajar disiarkan termasuk isu keselamatan yang dimaklumkan pegawai penyiasat bahawa terdapat beberapa saksi yang namanya telah disiarkan.

“Jadi ini tidak bagus untuk siasatan kita, ia mengganggu siasatan, sebab itu saya harap media dapat memberi kerjasama, kalau boleh diberitahu perkara itu sudah lama diberitahu,” katanya.

Semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan meneliti dakwaan bahawa ejen perisikan dari Israel memasuki Malaysia dan menculik warga Palestin di negara itu.

Diikuti Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani menyatakan orang ramai perlu berhenti membuat spekulasi mengenai isu ini kerana ia boleh mengganggu siasatan dan mengelirukan orang ramai.

Jelas Azmi, pihaknya juga masih belum dapat mengesahkan kebenaran di sebalik laporan akhbar berbahasa Inggeris yang membuat dakwaan berhubung kes penculikan lelaki Palestin itu.

“Saya tidak dapat mengesahkan sama ada laporan itu benar atau tidak kerana siasatan masih diteruskan,” katanya.

Semalam, akhbar berbahasa Inggeris, NST, dalam laporannya mendakwa ejen Mossad telah memasuki negara itu dalam usaha menjejaki dan menculik warga Palestin yang mereka percayai sebagai aset Briged Hamas al-Qassam.

Memetik laporan itu, Mossad dipercayai merekrut aset tempatan untuk membantu rejim Zionis memburu anggota Hamas di Malaysia termasuk dalam kes penculikan seorang lelaki Palestin dipercayai aset Briged Hamas al-Qassam di ibu negara. , baru-baru ini. – COSMO! DALAM TALIAN.

BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Syeikh Qatar membuat tawaran Man Utd ketika jutawan Ratcliffe mengesahkan tawaran

Dr Sim: Pengambilan penjawat awam bukan sahaja berdasarkan kuota etnik tetapi juga meritokrasi

Seorang lelaki dikecam kerana meminta rakan menanggung kos meminang kekasih

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy