Kerusi roda khas 'mengubah' kehidupan Amalin Qistina
Berita

Kerusi roda khas ‘mengubah’ kehidupan Amalin Qistina

Rate info.4d5d6d.com

KOTA BHARU: Kerusi roda khas sumbangan Universiti Sains Malaysia (USM) mengubah kehidupan Amalin Qistina Amlaki, 13, apabila dia tidak perlu lagi ‘memerah’ peluh kedua tangannya untuk menggerakkannya.

Amalin Qistina berkata, kerusi roda khas mengikut keperluannya memudahkan pergerakan berbanding sedia ada sebelum ini.

“Saya mula menggunakan kerusi roda berkuasa bateri ini sejak di darjah satu. Penggunaannya lebih kerap di sekolah berbanding di rumah.

“Bagaimanapun, disebabkan tangan saya yang lemah dan doktor tidak menggalakkan saya melakukan banyak pergerakan,” katanya pada Majlis Penyerahan Kerusi Roda dan Alat Mobiliti Murid Berkeperluan Khas Sekolah-sekolah Negeri Kelantan di Dewan Utama, Kampus Kesihatan USM, di sini. , semalam.

Amalin Qistina berkata, dia berterima kasih dan berterima kasih kepada USM dan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Kelantan yang memilihnya sebagai salah seorang penerima.

Katanya, dia berharap pelajar orang kelainan upaya (OKU) lain tidak mudah berputus asa dengan kekurangan diri sebaliknya terus berusaha untuk berjaya pada masa hadapan.

Sementara itu, Pengarah Kampus Kesihatan USM, Prof Dr Shaharum Shamsuddin berkata, pihaknya serius dalam membantu golongan berkeperluan khas ini.

Katanya, pada masa sama, USM membuka Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) di Kampus Kesihatan dan Kampus Induk.

“Kami juga menyediakan kumpulan khas yang terdiri daripada pakar-pakar untuk menguruskan PDK ini. USM bukan sahaja memberi bantuan malah turut mendidik golongan ini agar pada masa hadapan mereka mampu berdikari selain mampu menjana pendapatan bagi menampung kehidupan seharian dan tidak bergantung kepada orang sekeliling.

“Program anjuran Pusat Transformasi OKU, Koperasi Cakna OKU Berhad dengan kerjasama JPN Kelantan kali ini berjaya menyerahkan 16 kerusi roda dan 15 alat mobiliti kepada 21 murid berkeperluan khas dari 16 sekolah di seluruh negeri Kelantan. ,” katanya. – UTUSAN

[ad_2]

BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Pengarah urusan Jepun itu ditemui mati digantung

info

Menetaskan penyu belimbing mendapat bantuan di pantai Thai

info

Pejuang sanggup memilih parti yang penuh dengan rasuah – Tun M

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy