Monorel Putrajaya boleh disiapkan sekiranya diserahkan kepada pihak swasta - Tun M
Berita

Monorel Putrajaya boleh disiapkan sekiranya diserahkan kepada pihak swasta – Tun M

5/5 - (1 vote)

UTU MONOREL 3

UTU MONOREL 3 scaled

PUTRAJAYA: Projek monorel Putrajaya sepatutnya siap dan boleh digunakan sekarang jika ia diambil alih oleh pihak swasta.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau mendakwa ada pihak swasta yang mahu membangunkan projek itu, namun kerajaan tidak bersetuju.

Katanya, projek yang diilhamkan itu terbengkalai sejak 2004 iaitu setahun selepas beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

“Kita patut berbangga dengan projek monorel ini kerana kita tidak meminjam orang lain. Ia bukan projek orang lain tetapi projek kita.

“Saya tidak faham selepas kita membuat keputusan untuk membangunkan projek monorel di Putrajaya, sudah ada jalan untuk monorel dan jambatan gantung sudah ada,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Dr Mahathir berkata, beliau difahamkan projek itu tertangguh kerana kerajaan ketika itu tidak mahu meneruskan projek itu atau tidak mempunyai wang untuk melaksanakannya.

Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) Tahun 2021 Siri 2 sebelum ini melaporkan terdapat pembaziran untuk pengurusan pembangunan Putrajaya berjumlah RM812.91 juta membabitkan kelewatan projek monorel berjumlah RM797.18 juta termasuk penyelenggaraan terowong pengangkutan awam. bernilai RM2.16 juta.

LKAN mendedahkan kelewatan pembangunan mod pengangkutan monorel turut memberi kesan kepada perkhidmatan bas dan penggunaan kemudahan berkaitan di Putrajaya

Pelaksanaan projek monorel itu meliputi dua laluan iaitu Laluan 1 sepanjang 13.2 kilometer (km) manakala Laluan 2 sepanjang 6 km selain stesen monorel yang dibina di Terminal Sentral Putrajaya Presint 7 tetapi masih belum siap sepenuhnya. selesai.

Laporan itu mendedahkan bahawa pembinaan infrastruktur monorel telah ditangguhkan pada 2004, namun pihak Audit tidak dapat mengesahkan justifikasi kelewatan projek tersebut kerana tiada dokumen sokongan diperolehi.

Lawatan fizikal Audit pada 16 Ogos 2022 mengesahkan bahawa sebahagian daripada infrastruktur seperti rangka asas untuk terowong, tiang untuk landasan dan jambatan untuk monorel telah dibina. – UTUSAN

Jawatan Monorel Putrajaya boleh disiapkan sekiranya diserahkan kepada pihak swasta – Tun M muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

UMNO kalah PRU15: Saya beritahu tadi

Peniaga dipenjara 15 tahun, sembilan sebatan rotan kerana merogol sepupu bawah umur di Perak

5 TEMPAT SHOPPING DI KUALA LUMPUR (KL)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy