Ketua UMNO Beruas enggan menjadi calon
Berita

Ketua UMNO Beruas enggan menjadi calon

Rate info.4d5d6d.com

BERUAS: Ketua UMNO Bahagian Beruas, Datuk Dr Azhar Ahmad mengumumkan keputusannya menolak sebarang pencalonan dirinya sebagai calon Gabungan Kebangsaan (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Jelas Azhar, keputusan itu dibuat bagi memecahkan tradisi sebelum ini yang lazimnya meletakkan ketua bahagian di sesuatu kawasan sebagai calon PRU sama ada di peringkat Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Kita mahu jadikan UMNO parti ‘cantik’, sedia berkorban untuk rakyat, bukannya tempat merebut jawatan, sekali gus memudahkan pucuk pimpinan membuat keputusan pemilihan calon.

“Saya harap ada lagi pemimpin bahagian yang mengambil tindakan yang sama kerana perjuangan kita dalam parti bukan kerana kita mahu jawatan semata-mata, sebaliknya kita sedia memberi peluang kepada pemimpin lain di bahagian itu untuk menjadi calon, barulah orang ramai. tidak bercakap mengenai semua jawatan (ketua seksyen) untuk ‘hanyut’,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Sebelum ini, kebiasaan Ketua UMNO Bahagian Beruas menjadi calon Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Baru di Parlimen Beruas.

Pada PRU-14, DUN Pengkalan Baru dimenangi oleh Datuk Abdul Manaf Hashim yang ketika itu Ketua UMNO Bahagian.

Azhar kemudian mengambil alih kepimpinan bahagian UMNO dalam pemilihan parti beberapa bulan selepas pemilihan.

Sehingga Mac lalu, pengundi berdaftar di DUN Pengkalan Baru ialah 22,663 orang dengan 69.5 peratus pengundi Melayu diikuti Cina (19.9 peratus), India (10.2 peratus) dan selebihnya adalah kaum lain.

Beliau yang kini memegang jawatan Senator Dewan Negara menjelaskan keputusannya telah dimaklumkan kepada pucuk pimpinan parti di peringkat negeri dan pusat sejak beberapa bulan lalu dan ia tidak dipaksa oleh mana-mana pihak.

“Justeru, saya berharap calon DUN Pengkalan Baru dapat dipilih daripada dua nama yang telah dikemukakan kepada pucuk pimpinan iaitu Timbalan Ketua Bahagian, Azman Noh atau Timbalan Ketua, Abdul Razak Ismail,” katanya.

Sebaliknya, menurut Azhar, sekiranya pucuk pimpinan parti mahu menamakan calon lain atau luar, beliau berharap mereka dapat berbincang dan mendapatkan pandangan daripada pucuk pimpinan bahagian itu terlebih dahulu.

Ditanya sama ada pucuk pimpinan masih mahu beliau menjadi calon, Azhar berkata: “Jika itu keputusan mereka, saya perlu bersetuju kerana itu bukan kehendak saya, ia adalah kehendak organisasi.” – UTUSAN

[ad_2]

BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Skuad tinju Sarawak adalah juara keseluruhan negara

info

Sebuah lori yang membawa muatan sawit terbalik, jalan ditutup

info

Jakim menganjurkan solat hajat untuk jenazah ghaib

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy