Orang Asli di Pos Bihai berhati-hati dengan kesan tapak kaki harimau baharu ditemui

Orang Asli di Pos Bihai berhati-hati dengan kesan tapak kaki harimau baharu ditemui

Rate info.4d5d6d.com

GUA MUsang: Rutin harian kira-kira 400 Orang Asli di Kampung Bihai Lama, Pos Bihai, di sini sedikit berubah berikutan kejadian awal tahun ini seorang lelaki maut digilis harimau di Kampung Sau berhampiran.

Sejak itu, mereka menjadi lebih berhati-hati dan akan mempersenjatai diri dengan lembing atau parang terutama ketika melakukan aktiviti hutan.

Bagaimanapun, mereka telah diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga sekali lagi dengan dakwaan mengenai kehadiran haiwan itu yang berkeliaran di kawasan kejiranan mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Keselamatan Kampung Orang Asli (JPKKOA) Bihai Lama, Albet Angkai, 39, berkata, penduduk kampung mendakwa menemui kesan baharu haiwan itu di kampung itu hampir setiap minggu.

“Kita sering melihat kesan tapak kaki harimau setiap kali masuk ke dalam hutan tetapi tiada laporan dibuat kepada Jabatan Hidupan Liar (Perhilitan) kerana masih belum nampak ia sebagai ancaman.

“Melalui hutan adalah satu-satunya jalan untuk kami ke sungai untuk bekalan ikan. Jadi, kami bawa lembing dan parang untuk melindungi diri daripada haiwan liar itu,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Kampung Bihai Lama, Pos Bihai sini.

Salah seorang penduduk, Mulian Alok, 50, berkata, penduduk kampung itu masih trauma dengan kejadian Januari lalu seorang lelaki maut digilis harimau.

“Kebanyakan daripada kita kini mempunyai anjing peliharaan kerana anjing itu akan menyalak jika mereka melihat harimau atau haiwan liar yang lain. Salakan mereka akan menjadi amaran kepada kita.

“Saya masih fobia dan takut dengan serangan ‘Pak Belang’ lagi, jadi saya tetap berhati-hati dan mengelak masuk ke dalam hutan,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Perhilitan Kelantan Mohamad Hafid Rohani berkata pihaknya masih belum menerima laporan mengenai kemunculan harimau atau kesan tapak kakinya di perkampungan Orang Asli.

Beliau berkata, hutan itu adalah habitat semula jadi haiwan liar dan kehadirannya tidak dapat dinafikan.

“Orang Asli berhibernasi dengan haiwan di dalam hutan, jadi apabila mereka (Orang Asli) melihat kesan tapak kaki harimau, ia tidak bermakna ancaman kerana harimau akan lari apabila melihat manusia,” katanya. – BERNAMA

587x309 Sarawak Tribune 272kb 2 1BACA SUMBER ARTIKEL