Mahkamah: Kerabat Arab Saudi didakwa memberi Najib AS$100 juta

Mahkamah: Kerabat Arab Saudi didakwa memberi Najib AS$100 juta

Rate info.4d5d6d.com

KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak menerima hadiah AS$100 juta daripada seorang individu yang didakwa sebagai kerabat Keluarga Diraja Arab Saudi sebagai mengiktiraf peranannya sebagai pemimpin Islam moden apabila beliau memegang jawatan itu. jawatan Perdana Menteri, 11 tahun lalu.

Hadiah itu didakwa diberikan oleh bekas Gabenor Wilayah Madinah, Saud Abdulaziz Majid Al Saud melalui surat bertarikh 1 Februari 2011 yang ditujukan kepada bekas Perdana Menteri itu.

Perkara itu dikemukakan pihak pembelaan menerusi keterangan Pengurus Cawangan Ambank (M) Berhad Jalan Raja Chulan, R. Uma Devi, 43, pada perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan Najib.

Menurut surat yang dirujuk kepada Uma Devi, saudara itu menyatakan bahawa dia tidak mengharapkan sebarang faedah peribadi sama ada secara langsung atau sebaliknya daripada hadiah yang diberikan.

“Pemberian ini tidak boleh ditafsirkan sebagai rasuah kerana ia bertentangan dengan syariat Islam dan saya sendiri tidak menggalakkan amalan sedemikian dalam apa cara sekalipun.

“Ini hanyalah penghargaan peribadi dan saya berharap pemberian ini akan menjadi penguat usaha untuk memperkenalkan Islam ke seluruh dunia,” kata surat itu.

Surat itu juga menyatakan bahawa AS$100 juta itu hanyalah hadiah dan akan dimasukkan ke dalam akaun Najib pada bila-bila masa yang sesuai dan bekas Perdana Menteri itu mempunyai budi bicara untuk menentukan cara ia akan digunakan.

Menurut surat itu, kerabat Diraja tertarik dengan hasil usaha bekas Perdana Menteri itu melaksanakan prinsip berteraskan Islam ketika memperkenalkan Malaysia kepada dunia, terutama selepas tanggapan global yang diberikan susulan tragedi 9/11.

Dalam prosiding pemeriksaan balas, peguam Wan Aizuddin Wan Mohammed turut merujuk saksi kepada dokumen penyata akaun Najib yang menunjukkan terdapat aliran masuk wang berjumlah RM2.08 bilion melalui sembilan transaksi ke dalam akaun Ambank pada Mac dan April 2013.

Wan Aizuddin mencadangkan kepada Uma Devi supaya dapat disimpulkan punca wang terbabit dimasukkan ke dalam akaun anak guamnya.

“Saya tidak boleh membuat kesimpulan kerana jumlahnya berbeza dan saya tidak pasti sama ada surat itu diserahkan kepada bank sebelum urus niaga berlaku,” katanya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.

Uma Devi memberi keterangan pada perbicaraan terhadap Najib, 69, atas empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama. – COSMO! DALAM TALIAN

BACA SUMBER ARTIKEL