Konsert jubli perak adalah justifikasi pengaruh Padi Reborn
Berita

Konsert jubli perak adalah justifikasi pengaruh Padi Reborn

Rate info.4d5d6d.com

PETALING JAYA – Masih belum terlambat untuk menyambut jubli perak penubuhannya, band popular Indonesia, Padi bakal menghangatkan hujung minggu peminat di Malaysia menerusi konsert ulang tahun ke-25 Padi Reborn di Kuala Lumpur pada 3 Disember ini.

Pengasas dan pemain gitarnya, Piyu berkata, pemilihan tarikh itu dirasakan sesuai untuk meraikan musim ‘harmoni’ dan kematangan Padi peminat setia mereka Sobatpadi dan peminat muzik di Malaysia.

“Detik bermakna itu akan memberi impak kepada semua ahli kumpulan ini yang telah melalui pahit manis dalam memperjuangkan muzik kami selama hampir tiga dekad.

“Ini adalah peluang yang mengujakan apatah lagi peluang untuk meraikan perjalanan dan ulang tahun jubli perak ke-25 di Malaysia.

Copy of PADI CASUAL CLOSEUP
PADI REBORN dianggotai oleh Piyu, Fadly (vokalis), Ari (gitar), Rindra (bass) dan Yoyo (dram).

“Terima kasih kerana masih mahu berjalan secara harmoni dengan Padi Reborn sehingga saat ini,” katanya.

Konsert ulang tahun ke-25 Padi Reborn dijadualkan berlangsung di Zepp Kuala Lumpur, bermula jam 8.30 malam.

Selain Piyu yang turut menghasilkan kebanyakan lagu kumpulan itu, Padi Reborn turut dibarisi vokalis, Fadly, Ari (gitar), Rindra (bass) dan Yoyo (dram).

Kali terakhir band yang ditubuhkan sekitar 1990-an itu mengadakan konsert di Kuala Lumpur adalah pada 2018 dan kali ini Qew Communications Sdn Bhd sekali lagi membawa Padi Reborn ke Malaysia.

Pengarah Qew Comm, Datin Rahizahwati Yahya turut melahirkan rasa syukur memandangkan selepas pandemik Covid-19 melanda dunia, hasrat yang tertangguh untuk ‘terbangkan’ Padi Reborn pulang ke Malaysia akhirnya menjadi kenyataan.

“Kami percaya kepulangan Padi Reborn ke Kuala Lumpur sempena ulang tahun ke-25 akan mewajarkan pengaruh kumpulan itu.

“Hakikatnya, mereka sentiasa berada dalam radar industri muzik sama ada di Indonesia atau Malaysia sehingga kemunculan mereka dinanti-nantikan,” katanya.

Terdahulu, sebelum menggunakan nama Padi Reborn, lima artis itu memulakan langkah pertama mereka dalam dunia hiburan dengan nama Padi sekitar 1997.

Album Lain Dunia yang dipasarkan setahun kemudian mencapai lebih 800,000 unit jualan untuk meletakkan band itu setanding dengan kumpulan popular lain dan sekali gus dianggap sebagai salah satu Band Terbaik Indonesia.

Dua tahun selepas Lain Dunia, Padi kembali dengan Something Delayed pada tahun 2001 yang menjual 1.6 juta unit dan mendapat 10 kali ganda platinum pada tahun 2002.

Susulan selepas itu ialah album Save My Soul sebelum mereka merealisasikan satu lagi skrip di bawah tajuk Padi pada 2005 selain Tak Hanya Diam (2007).

Antara lagu yang terus bersiul ialah Mahadewi, Sesuatu Yang Tertangguh, Menunggu Jawapan, Sungguh Indah dan Cinta yang Tak Berpenghujung.

Bagaimanapun, sekitar tahun 2010 mereka memutuskan untuk berehat daripada apa yang mengambil masa tujuh tahun untuk akhirnya kembali dengan semangat baharu menerusi Padi Reborn.

Pertemuan semula pada 2017 menyaksikan Padi Reborn mengeluarkan album baharu berjudul Indera Keenam yang turut memuatkan beberapa lagu lama.

Mereka tidak berhenti berjalan, sebaliknya aktif melancarkan single, album baharu, klip video dan kolaborasi filem pendek, menganjurkan program televisyen swasta dan juga mencipta lagu pendek.

Sementara itu, tiket konsert berharga RM199 (CAT 1), RM169 (CAT 2), RM339 (CAT 3), RM269 (CAT 4) dan RM6,000 (VIP) akan mula dijual esok (Rabu) mulai jam 11 pagi di https:/ /www.ticket2u.com.my. – COSMO! DALAM TALIAN

BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Mahkamah: Bekas pengarah FTC diperintahkan membela diri atas 33 pertuduhan rasuah

Mencuri Raden Saleh mengubah stigma panggung wayang Indonesia

Warga rumah panjang Sg Lijan menggesa kementerian tidak mengeluarkan lesen kepada syarikat untuk membersihkan tanah untuk ladang, pembalakan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy