Kadet Thai memecahkan rekod dunia dengan ritual seni mempertahankan diri beramai-ramai
Berita

Kadet Thai memecahkan rekod dunia dengan ritual seni mempertahankan diri beramai-ramai

5/5 - (1 vote)

MUAY THAI

Ribuan pejuang Muay Thai melakukan upacara tradisional Wai Kru semasa perayaan di Taman Rajabhakti, Thailand pada 6 Februari 2023. – Foto AFP

HUA HIN, Thailand (7 Feb): Beribu-ribu kadet tentera Thai, pelajar universiti dan segelintir sukarelawan melakukan upacara “wai khru” Muay Thai yang memecahkan rekod pada Isnin, semuanya di bawah pengawasan enam patung besar bekas raja.

Perhimpunan matahari terbenam di Hua Hin, sebahagian daripada Festival Muay Thai di bandar peranginan tepi pantai, memecahkan Rekod Dunia Guinness sebelum ini iaitu 250 dengan mempunyai 3,660 peserta serentak mempersembahkan tarian tradisional sebelum perlawanan menghormati jurulatih mereka.

Matahari telah membakar kepingan konkrit panas ketika penghibur berkaki ayam — yang dianjurkan oleh Pihak Berkuasa Pelancongan Thailand (TAT), Tentera Diraja Thai, dan kementerian kebudayaan dan sukan — memfailkan ke padang kawad di Taman Rajabhakti di hadapan Perdana Menteri. Menteri Prayut Chan-o-Cha.

Berpakaian seragam merah dengan ikat kepala Mongkhon putih, serta tali Muay Kard Chuek putih — pembalut rami yang dipakai pejuang sebelum sarung tangan — sekumpulan lelaki bergerak hampir serentak ke arah pejuang Muay Thai terkenal Sombat “Buakaw” Banchamek.

“Tahniah, anda secara rasminya hebat,” kata pengadil rasmi Guinness, mengesahkan rekod itu telah dipecahkan.

“Saya berasa sangat bangga,” kata penghibur berusia 27 tahun Phukrit Purimchaithanat, sambil menambah dia dan rakan-rakan kadetnya gembira mereka berjaya melakukannya selepas berbulan-bulan membuat persiapan.

Campuran penduduk tempatan dan pelancong yang terpinga-pinga melalui pusat peranginan popular itu menyaksikan pemandangan dari beberapa pemukul logam reyot, berkumpul di sekeliling kawasan berpagar sambil pembesar suara berbunyi.

“Ia menakjubkan, ia gila, juga di hadapan raja-raja dan segala-galanya,” kata penduduk Hua Hin, Siena Cruz, 32, sambil menikmati persembahan itu bersama rakan-rakan.

“Visual adalah sesuatu yang berkaitan dengan tradisi,” katanya sambil menyatakan betapa pentingnya upacara pra-perlawanan kepada sukan itu.

“Untuk menjadi sebahagian daripada sedikit lagi sejarah untuk Thailand, ia adalah hak yang membanggakan,” katanya mengenai rekod Guinness.

“Saya suka menonton, tetapi tinju itu menakutkan,” kata June Rubyung, yang telah membawa cucunya menonton persembahan itu.

Warga tempatan Hua Hin berusia 50 tahun, yang tinggal berdekatan dengan kawasan tentera tempat mereka membuat persembahan, berkata dia tahu kadet tentera telah berlatih selama sebulan.

“Saya rasa mereka bagus,” katanya, “mereka melakukannya dengan cara yang betul.” – AFP
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

SMA melaksanakan 64 daripada 154 inisiatif transformasi digital Sarawak

info

Ketua UMNO Beruas enggan menjadi calon

info

Rakyat Indonesia mengakui adalah satu kesilapan untuk menipu orang tua untuk membeli batu delima merah

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy