tempat menarik di selangor untuk family
Melancong

Sekinchan, Selangor | 12 tempat menarik yang wajib dikunjungi dalam 3 Hari 2 Malam

5/5 - (1 vote)



Dalam video ini, saya ingin berkongsi pengalaman saya selama 3 hari 2 malam di Sekinchan. Kami melakukan banyak aktiviti menarik, tetapi saya menyenaraikan 12 yang terbaik. Sekinchan merupakan salah satu kawasan di Selangor yang menjadi pusat pengeluaran beras. Maka tidak hairanlah Sekinchan terkenal dengan sawah padinya. Pemandangan sawah di sini sangat cantik terutama pada waktu matahari terbit dan terbenam. Warna hijau keemasan memberikan pemandangan impak terbaik. Jangan lepaskan peluang untuk bergambar dan melakukan aktiviti berbasikal di sini. Selain itu, Sekinchan juga terkenal dengan makanan laut yang segar dan unik seperti Mentarang dan Belangkas. Banyak gerai makan di kawasan Sekinchan menyediakan menu Mentarang, tetapi saya memilih untuk mencuba makanan rare ini di Faridah Mentarang. Sangat lazat dan berair. Cuba, jangan jadi Cuba. Untuk memaksimumkan kunjungan saya ke Sekinchan dan membolehkan saya mengembara ke kawasan lain pada satu masa, saya memilih Villa Chee, homestay berkonsepkan kabin. Lokasi Villa Chee ni sangat strategik dan berada di tengah-tengah kawasan sawah yang cantik. Terdapat beberapa lagi homestay berdekatan, seperti Paddy Box, Farm Ville. Anda boleh memilih mengikut bajet dan ketersediaan. Harga untuk bilik jenis “kabin menghadap sawah” di tingkat atas ialah RM 260 semalam. Harga ini tanpa sarapan pagi. Anda boleh menyemak harga terkini di sini Perkhidmatan Food Panda juga disediakan dan mudah untuk memesan makanan terutama untuk sarapan pagi. Selain dari kawasan Sekinchan, anda juga boleh menerokai Kuala Selangor untuk melihat Kelip2 di Kg Kuantan dan Sky Mirror. Kedua-dua aktiviti ini sangat menarik untuk dilakukan terutamanya bersama rakan dan keluarga. Aktiviti melihat Kelip2 (Kelip-kelip), ia perlu dibuat pada waktu malam dan pakej ini termasuk aktiviti melihat air bercahaya biru atau Blue Tears. Di Skymirror juga, ia adalah pengalaman berjalan di dasar laut (dasar laut) yang kelihatan di atas air semasa air surut. Anda perlu menyemak tarikh/masa tertentu terlebih dahulu untuk menyertai aktiviti ini. Teknik imej yang ditangkap sangat unik dan menarik seperti kita sedang berdiri di cermin (langit bertemu bumi). Selalunya gambar diambil oleh pemandu pelancong kami. Harga keseluruhan lawatan kelip2 ialah RM 50/dewasa dan RM 30/kanak-kanak setiap trip. Untuk skymirror, harganya sama dengan RM 60 / dewasa atau kanak-kanak. Ini harga promo yang saya dapat masa tu. Boleh hubungi Cik Ng jika ingin menempah – 010-4357792. Senarai aktiviti menarik (disyorkan) adalah seperti di bawah; 1. Kampung Kelip2 dan Air Mata Biru 2. Membeli ikan segar dan murah di Pasar Awam Sekinchan 3. Muzium/Galeri Beras 4. Bukit Malawati 5. Berbasikal di tengah-tengah sawah ketika matahari terbenam 6. Pagi berjalan pantas di tengah sawah padi pada waktu matahari terbit 7 . Pantai Redang 8. Rumah Ah Ma 9. Makan tengah hari di Faridah Mentarang 10. Pandu Lalu Coconut Shake 11. Makan Tengahari di Pantimor 12. Makan Malam @ Kabin Ketam Jadual perjalanan lengkap 3 hari 2 malam: a) Hari Pertama Bertolak dari KL – 14.30 Tiba di Villa Chee – 17.00 Kelip-kelip dan Blue Tears – 19.45 Makan Malam @ Kabin Ketam – 21.30 b) Sarapan Hari Kedua – 8.00 Skymirror – 12.15 makan tengahari Makan tengah hari di Faridah Mentarang – 15.00 di Pantai Redang Ah – 15.00 Riadah Rumah – 17.00 Ride at Sunset – 18.30 c) Hari Ketiga Berjalan di sawah ketika matahari terbit – 6.45 am Check-out Villa Chee – 10.00 Rice Museum – 10.45 am Pasar Awam Sekinchan – 11.30 Malawati Hill – 12.45 pm Makan tengah hari di Pantimor – 12.45 pm Bertolak ke KL – 2.30 petang Di bawah adalah cap waktu untuk melihat aktiviti harian kami 0:00 Hari Pertama 3:58 Hari Kedua 8:00 Hari Ketiga Terima kasih kerana menonton. Jangan lupa subscribe, like dan share video ini. =================================================== =============================== Di bawah adalah gear, peralatan yang saya gunakan untuk penggambaran Ground Filming – Camera 1. Gopro 10 – – 2. Sony A7S3 — 3. Gimbal untuk Sony A7S3 — 4. Lensa untuk A7S3 — Penggambaran Udara – Dron 1. DJI Mavic Air2s — 2. DJI Mavic 3 — Kad SD untuk Video 4K 1. SanDisk Micro Kad SD — 2. Lexar Professional — ========================================= = ===============================

Video source

Related posts

Kesan Pertama Pulau Pinang – Bandar Terindah di Malaysia? (terokai bandar george)

[4K60FPS] TRX Shopping Mall hampir siap | April 2023 (Malaysia)

KEAJAIBAN SINGAPURA berterusan 🇸🇬 bandar yang SEMPURNA

21 comments

Zainab Al Ghazaly July 6, 2023 at 6:06 am

Bljr bgai nak mati.. brdnyut segala kepala

Mohd Syamil July 6, 2023 at 6:06 am

Makan mahal tak ketam udang tu semua

Chow Chow July 6, 2023 at 6:06 am

Love the drone view! Best sekali!

Елена Севастьянова July 6, 2023 at 6:06 am

Рutin mempertahankan keegoisan ras unisoviet yg jiwa bar bar zaman dulu.
Dаn berusaha mengulang kejayaan unisoviet yg TDK cocok untuk zaman saat ini…
Sehingga dia gelap mata mendukung diktator minyanmar Kоrut China…Afganistаn Iran… dan beberapa negara kacau lainnya…

k u r t x July 6, 2023 at 6:06 am

6:10 Tapi sayang, kebersihan bukanlah budaya rakyat Malaysia.

Liyana Yahaya July 6, 2023 at 6:06 am

subhanallah bagus nyer channel youtube syamoes ni, terbaik, mmg rajin org nyer, video amik semua cantik, description panjang lebar tak kedekut ilmu, tq soooo much buat vid ikhlas mcm ni, good jobbbb 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 nice nice nice

Nurin Faihana July 6, 2023 at 6:06 am

Bestnyaa! Bulan berapa ni bang yg sesuai nk dtg masa musim padi? Plan nk ajak bawa family

Adib Fikri July 6, 2023 at 6:06 am

Maaf nk tnya anggaran musim padi hijau selalu bulan berapa?

Toratorent TF July 6, 2023 at 6:06 am

Abg kesana bulan berapa yea? Sebb dgrnya sky mirror ade musim2nya dgn musim sawah padi

Nor Sham July 6, 2023 at 6:06 am

Terbaik Cara anda buat video, kurang perbualan. Syabas anak muda, anda wartawan juga. Terima kasih kongsi info. Pemandangan memang sedia cantik. Alhamdulillah

risma Nanda July 6, 2023 at 6:06 am

Minggu depan nak kesini semoga asli nya sama dengan dalam video ni

BoyfazlyChannel July 6, 2023 at 6:06 am

Tuan Guna camera Dan drone ape ye.. Cantiknyee gmbar😍

Pugunes July 6, 2023 at 6:06 am

Hi nak tanya ,tempat ini kids friendly tak?kids age 3-4 years old

Jenut TN July 6, 2023 at 6:06 am

Nice video and drone shot! Ada tarikan lain lagi di Kuala Selangor yang masih "hidden". https://youtu.be/-8nPdzZBuLo

Yusof Zin July 6, 2023 at 6:06 am

Rakam guna ape ye

shella kaur July 6, 2023 at 6:06 am

Masaallah cantik nya pandangan padi field must be in my next list Insaallah

Nik Mohd Hairi July 6, 2023 at 6:06 am

Video sgt padu la bos. Caption ohsem. Bnyk tmpt menarik bleh pegi visit. 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻. Brape spend abis pegi smue tmpt2 ni ye? 🤔 Ingt nk ajak buat team building

Mustafa Zain July 6, 2023 at 6:06 am

Ssmoga tuan sma kluarga sehat selalu.murah rezeki. Selalu brada dlm lindungan ALLAH SWT..di dunia n akhirat. Trenganu hadir. 🇲🇾

Azhar Basri July 6, 2023 at 6:06 am

assalamualaikum bosqu. sy ank jati sekinchan sjak lhir shingga skg dh 39 thun kt sni. ap2 pn tq sbb wat vdio yg cntik kt kmpg kmi. harap jgn jemu tuk dtg lgi. byk yg nk dikongsikn lg psal tmpt ni. salh satu nye pntai redang suatu ketika x lme dlu mmg dimonopoli oleh pniaga2 melayu bmiputra. smnjak dh ehem2 abik alih pniaga nlayu smakin diketepikn dn smp skg tgl sbhgian shja. fham2 lh. yg mne nk dtg sni dialu alukn selamat datng. jgn lupa bwk pncing atau jala. klu kne time potong pdi mse tu lh ikn2 puyu haruan tgh mnggnas. ad rezki, Alhamdulillah. port kelip2 tu bos rutin sy tiap thun bos. klu kne pda musimnye kt c 2 lh sang udang glah mngamuk😊.faridah mntarang hnya xsmpi 1km dari umah sy. skli lg sy ucapkn terima kasih En sbb sdi wt vidio dgn view yg sgt2 cntik. subhanallah. dtg la ye smua.. 😊

Ainihusna Muhammadrasul July 6, 2023 at 6:06 am

aku kan duduk di haji borani aku dekat kat sekincan selalu jalan dekat situ 🙄😏

𝕹𝖎𝖎𝖒𝖆𝖓𝖑𝖆𝖍 July 6, 2023 at 6:06 am

Terbaik the next fikri zamri ❤️ ❤️‍🔥

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy