Safawi menawarkan dirinya aksi Sukan SEA, Sukan Asia
Berita

Safawi menawarkan dirinya aksi Sukan SEA, Sukan Asia

Rate info.4d5d6d.com

KAPTEN skuad Harimau Malaya, Safawi Rasid bersedia menjadi sukarelawan mewakili kontinjen negara pada Sukan SEA 2023 dan Sukan Asia 2022 selepas pasukan negara tersingkir pada separuh akhir Piala AFF 2022 kali ini.

Untuk rekod, kedua-dua perlawanan adalah pertandingan untuk skuad bawah 23 tahun (B-23), namun setiap pasukan dibenarkan membawa tiga pemain lebih umur.

Menurut Safawi, tiada istilah menolak panggilan skuad negara di mana-mana peringkat atau kerana penat kerana apa yang penting membantu pasukan negara mencapai kejayaan di peringkat antarabangsa.

“Saya tidak kisah jika ada jurulatih yang mahu menggunakan saya selepas ini, saya akan jawab (kepada Sukan SEA atau Sukan Asia), tiada masalah bagi saya.

“Secara peribadi, saya masih muda dan saya mahu memperoleh sekurang-kurangnya satu kejuaraan untuk Malaysia sebelum karier saya berakhir,” katanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) semalam.

Safawi yang dipinjamkan ke kelab Ratchaburi daripada pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) ditemui selepas pulang dari bertugas bersama Harimau Malaya pada kempen Piala AFF 2022.

Pasukan negara yang diketuai Kim Pan-gon tewas di separuh akhir kepada Thailand dengan agregat 1-3, sekali gus mematahkan harapan Harimau Malaya untuk mencapai kejayaan pertama sejak edisi 2010.

Pemain berusia 26 tahun itu sebelum ini pernah beraksi di Sukan SEA 2017 dan berjaya membantu skuad negara meraih pingat perak selain mara ke kelompok 16 terbaik Sukan Asia 2018 di Indonesia.

Saingan Sukan SEA 2023 dijadualkan berlangsung di Kemboja Mei depan, manakala Sukan Asia 2022 akan diadakan di China pada September dengan pasukan B-23 negara kini dibimbing oleh E. Elavarasan.

BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

WHO menggesa kewaspadaan tetapi tiada penggera terhadap selesema burung

Suara biasa, tak cantik – Najwa Latif enggan masuk pertandingan

Mindef mempunyai lima inisiatif untuk menambah baik perkhidmatan kesihatan ATM

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy