Pemikiran mesti berubah, bertani juga boleh menguntungkan: Dr Rundi
Berita

Pemikiran mesti berubah, bertani juga boleh menguntungkan: Dr Rundi

Rate info.4d5d6d.com

KUCHING: Persepsi terhadap cara pertanian tradisional perlu diberi perhatian memandangkan sektor pertanian mampu menjana pendapatan tinggi isi rumah.

Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Kemajuan Wilayah Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom menggalakkan petani memanfaatkan peluang yang banyak untuk menjadikan aktiviti pertanian mereka sebagai perniagaan yang serius.

Beliau berkata Persatuan Peladang Negeri Sarawak (PPNS) dan Persatuan Peladang Wilayah (PPK) memainkan peranan penting dalam mengubah minda petani kerana mempunyai kira-kira 176,000 ahli.

“Mengubah cara berfikir seseorang bukanlah perkara yang mudah kerana ia mesti datang dari diri sendiri – ini adalah satu cabaran.

“Bagaimanapun, kami cuba sedaya upaya kerana mahu petani kami mendapat pulangan yang berbaloi dengan kerja yang mereka lakukan.

“Apa sahaja yang kita lakukan perlu diterjemahkan kepada dolar dan sen, ia akan membuang masa jika ia tidak berfaedah atau mendatangkan keuntungan kepada mereka,” katanya.

587x309 Sarawak Tribune 272kb 2 1

Beliau berkata demikian ketika merasmikan mesyuarat agung tahunan Persatuan Peladang Negeri Sarawak (PPNS) ke-37 hari ini.

Dr Rundi berkata masyarakat setempat masih berada dalam zon selesa dengan mengandaikan terdapat banyak makanan yang disediakan.

Beliau mendedahkan nisbah sara diri (SSR) Sarawak terhadap sekuriti makanan masih rendah, menyatakan beras berada pada tahap 38 peratus daripada pengeluaran manakala 62 peratus dipenuhi melalui pengimportan dari negara lain.

“Pemikiran ini perlu diubah, petani perlu menerima pemodenan dan penggunaan teknologi dalam pertanian untuk memastikan keselamatan makanan kita.

“Mereka tidak perlu risau kerana kerajaan akan membantu dengan membawa pemindahan ilmu, teknologi, pemasaran dan rangkaian antara lain,” katanya.

Beliau berkata usaha memodenkan dan memperkasakan petani adalah berterusan kerana kerajaan negeri menetapkan pendapatan isi rumah mereka sekurang-kurangnya RM6,000 sebulan.BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Van Dijk muncul wira Belanda ke separuh akhir

Miguel Oliveira memberi tumpuan untuk mendapatkan mesin Aprilia RS-GP yang serasi

Jersi JDT disenaraikan antara jersi yang paling teruk

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy