Ibu bapa Sarawak melahirkan kebimbangan terhadap kegilaan mainan 'lato-lato'
Berita

Ibu bapa Sarawak melahirkan kebimbangan terhadap kegilaan mainan ‘lato-lato’

Rate info.4d5d6d.com

kch 080223 mtu latolato p1

Seorang kanak-kanak bermain dengan ‘lato-lato’. – Foto oleh Roystein Emmor

KUCHING (9 Feb): Kegilaan ‘lato-lato’ telah menjalar ke negeri ini dan difahamkan mainan itu telah diharamkan di beberapa sekolah atas faktor keselamatan.

Terbaharu, mainan itu telah menyaksikan lonjakan populariti terutamanya di Malaysia dan Indonesia, dan dengan presiden Indonesia Joko Widodo dilihat bermain dengannya baru-baru ini, mainan itu semakin popular.

Berikutan kegilaan mainan terbaru, The Borneo Post bercakap dengan beberapa ibu bapa mengenai perkara itu.

“Sama ada mainan itu menimbulkan risiko atau tidak, saya hanya tidak menyukainya kerana bunyi bising yang dikeluarkan apabila seseorang bermain dengannya,” kata Dexter Tan, 48.

kch 080223 mtu latolato p2

Dexter Tan

Pemilik kedai kopi, yang hanya melihat mainan itu sebagai gangguan bunyi, percaya bahawa mainan itu harus diharamkan sama sekali jika ia menyebabkan kecederaan.

Mana-mana mainan yang mempunyai bahaya keselamatan perlu diharamkan kerana tiada kanak-kanak boleh cedera atau mencederakan orang lain apabila bermain dengannya, tambahnya.

Seorang lagi ibu bapa, Amy Richard, 45, mengulangi komen Tan dan menambah bahawa mainan itu, pada pandangan pertama, membuatkan dia berfikir sama ada ia selamat untuk kanak-kanak.

kch 080223 mtu latolato p3

Amy Richard

“Saya rasa seseorang boleh tercedera atau mencederakan orang lain apabila bermain dengan mainan itu. Bagaimanapun, saya gembira kerana tidak ada anak saya yang terperangkap dalam kegilaan bermain mainan itu,” katanya.

Bagi Khairul Azhar, 37, yang bekerja sebagai penghantar makanan pula, bimbang mainan itu akan disalahgunakan oleh kanak-kanak itu sebagai senjata untuk mencederakan orang lain.

Menurutnya, lato-lato sangat mirip dengan ‘nunchaku’ atau nunchucks – dua batang kayu yang disambungkan dengan rantai pendek atau kord, dan ia boleh digunakan sebagai senjata untuk menyerang musuh.

“Saya berpesan kepada anak-anak saya supaya tidak bermain dengan mainan itu atau bergaul dengan mana-mana kanak-kanak yang bermain dengan mainan itu. Saya cuma tidak suka melihat kanak-kanak dicederakan,” kata Khairul.

kch 080223 mtu latolato p4

Khairul Azhar

Terdapat laporan mengatakan bahawa mainan itu telah pun diharamkan di Amerika Syarikat beberapa tahun lalu kerana ‘berisiko tinggi kecederaan di kalangan kanak-kanak’, manakala terdapat juga laporan mengatakan bahawa mainan itu juga diharamkan di sekolah-sekolah Sabah juga.

Negara seperti Kanada dan Mesir juga dilaporkan telah mengharamkan mainan itu, walaupun larangan mainan itu di Mesir tidak berkaitan dengan bahaya keselamatan.

‘Lato-lato’, juga dikenali sebagai ‘clackers’ di Amerika Syarikat, popular di sana pada akhir 1960-an dan awal 1970-an.

Menurut artikel Wikipedia mengenai mainan itu, laman web itu menerangkan mainan itu sebagai “dibentuk daripada dua bola pepejal polimer, setiap satu diameter kira-kira dua inci (lima sentimeter), dilekatkan pada tab jari dengan tali yang kukuh.

“Pemain memegang tab dengan bola tergantung di bawah dan melalui gerakan tangan ke atas dan ke bawah membuatkan kedua-dua bola itu berayun-ayun dan kembali bersama-sama, membuat bunyi klak-klak yang memberikan nama mainan itu.

“Dengan latihan, seseorang boleh membuat bola berayun supaya mereka mengetuk bersama-sama di atas dan di bawah tangan,” kata artikel itu.

Ada juga yang dikatakan bahawa lato-lato mendapat namanya daripada perkataan Bugis “latto-latto” yang jika diterjemahkan bermaksud ‘membunyikan bunyi klak-klak’.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Mahkamah: Lelaki Kudung yang mendalangi pelaburan palsu dipenjara enam bulan

info

Jaga kanak-kanak kurang upaya pasif yang agresif

info

Pemaju hartanah meminta untuk merebut peluang yang timbul daripada kemajuan pesat Miri

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy