Jangan terlalu selesa, bongkak dan kurang memikirkan kumpulan lain, kata Anwar
Berita

Jangan terlalu selesa, bongkak dan kurang memikirkan kumpulan lain, kata Anwar

5/5 - (1 vote)

anwar ibrahim new investment

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bercakap semasa sidang media selepas mesyuarat dua hala di Istana Keamanan di Phnom Penh 27 Mac, 2023. — Foto Bernama

PUTRAJAYA (4 April): Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata orang Melayu Islam yang merupakan kumpulan majoriti di negara ini tidak seharusnya berasa terlalu selesa dan bongkak, bahawa kumpulan lain tidak boleh dihargai.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata ini adalah antara pengajaran yang beliau pelajari semasa lawatan kerja ke Kemboja baru-baru ini, di mana penduduk Islam hanya 10 peratus di negara yang majoritinya beragama Buddha.

Di Kemboja, beliau berkata umat Islam dipandang tinggi, masjid tidak dirobohkan, hak mereka dilindungi dan seorang juga dilantik sebagai menteri untuk mewakili kepentingan mereka.

“Jadi apabila saya diberi keistimewaan menyampaikan ucapan sebelum ke masjid, saya menyebut ini menunjukkan betapa negara majoriti beragama Buddha menghormati minoriti Islam dengan menyertai iftar, memberi beberapa peluang lain termasuk melantik menteri Islam.

“Sebab itu saya katakan ini satu pengajaran kerana kadang-kadang apabila kita majoriti kita berasa sangat tinggi dengan diri sendiri memikirkan kumpulan lain tidak layak dihormati,” katanya pada perhimpunan bulanan Kementerian Kewangan di sini hari ini.

Anwar berkata sambil menjaga kepentingan majoriti Melayu Islam di Malaysia, beliau telah memilih untuk menegakkan prinsip saling menghormati, meraikan kepelbagaian dan memberikan hak kerakyatan kepada semua. – Dinamakan


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Peramah, siapa peluk Sophia AlBarakbah?

“Pengalaman” baharu Khair Al-Hafiz di Uzbekistan

Polis menerima tujuh laporan kes kebakaran Jakel

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy