Berita murid Padawan hampir diculik palsu, guru besar buat laporan polis
Berita

Berita murid Padawan hampir diculik palsu, guru besar buat laporan polis

Rate info.4d5d6d.com

lbg bp110620 cbs SJR p1

Supt Saudara Zainal Abidin Saudara Ahmad

KUCHING (27 Sept): Berita yang mendakwa seorang murid SJK Chung Hua Batu 10 hampir diculik, yang tular di media sosial semalam, sebenarnya adalah palsu.

Ketua Polis Daerah Padawan Supt Abang Zainal Abidin Abang Ahmad berkata guru besar sekolah Hiew Siaw Chew memfailkan laporan polis petang semalam terhadap sebuah syarikat penyiaran dan laman Facebook, yang berkongsi berita palsu itu.

“Pada jam 4.30 petang, guru besar itu diberitahu oleh guru sekolahnya bahawa terdapat kenyataan di laman Facebook menyatakan seorang murid Darjah 1 sekolah itu nyaris diculik berhampiran perhentian bas di hadapan sekolah itu kira-kira jam 1 tengah hari.

“Beliau (guru besar) menafikan kejadian penculikan dan tidak pernah mengeluarkan kenyataan seperti yang dimuat naik di laman Facebook berkaitan,” kata Abang Zainal dalam mesej WhatsApp hari ini.

Jelasnya, guru besar memfailkan laporan itu bagi menafikan penglibatannya dalam mengeluarkan kenyataan itu dan mengekang laporan tidak berasas itu daripada terus merebak.

“Laporan itu dibuat untuk keselamatan diri dan untuk rujukan Pejabat Pendidikan Daerah Padawan.

“Kenyataan yang dimuat naik itu juga menyatakan bahawa guru besar di sekolah berkenaan telah mengeluarkan kenyataan mengesahkan perkara terbabit,” kata Abang Zainal.

Beliau berkata pengadu juga menafikan pernah memberikan sebarang maklumat berhubung kes seumpama itu kepada sesiapa sahaja terutama media.

“Semakan yang dibuat mendapati kenyataan itu dibuat berdasarkan fakta yang tidak berasas, hanya didengari secara lisan daripada segelintir individu dan dipercayai diperbesar-besarkan.

“Akibat daripada kenyataan itu, ia menimbulkan kebimbangan dan kegusaran orang ramai,” katanya.

Abang Zainal menambah polis akan mendapatkan bantuan daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta mendapatkan kenyataan daripada syarikat penyiaran dan laman Facebook.

Kes disiasat mengikut Seksyen 505 (c) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.


BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

TERKINI: “Like the apocalypse”-saksi, jumlah mangsa gempa bumi melebihi 4,300

Bomba menghantar bekalan makanan ke rumah panjang Machan yang terjejas akibat banjir

AS berkata ‘armada’ belon China adalah global apabila NATO turut prihatin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy