Kerabat Arab Saudi didakwa memberi Najib AS$100 juta

Kerabat Arab Saudi didakwa memberi Najib AS$100 juta

Rate info.4d5d6d.com

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawa Datuk Seri Najib Tun Razak menerima hadiah AS$100 juta daripada seorang individu yang didakwa menjadi ahli kerabat diraja Arab Saudi sebagai menghargai peranannya sebagai pemimpin Islam moden apabila beliau memegang jawatan itu. jawatan Perdana Menteri, 11 tahun lalu.

Hadiah itu didakwa diberikan oleh bekas Gabenor Wilayah Madinah, Saud Abdulaziz Majid Al Saud melalui surat bertarikh 1 Februari 2011 yang ditujukan kepada bekas Perdana Menteri itu.

Perkara itu dikemukakan pihak pembelaan menerusi keterangan Pengurus Cawangan Ambank (M) Berhad Jalan Raja Chulan, R. Uma Devi, 43, pada perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan Najib.

Menurut surat yang dirujuk kepada Uma Devi, saudara itu menyatakan bahawa dia tidak mengharapkan sebarang faedah peribadi sama ada secara langsung atau sebaliknya daripada hadiah yang diberikan.

“Hadiah ini tidak boleh ditafsirkan sebagai rasuah kerana ia bertentangan dengan hukum syarak dan saya sendiri tidak menggalakkan amalan sebegitu dalam apa cara sekalipun.

“Ini hanyalah penghargaan peribadi dan saya berharap pemberian ini akan menjadi penguat usaha untuk memperkenalkan Islam ke seluruh dunia,” kata surat itu.

Surat itu juga menyatakan bahawa AS$100 juta itu hanyalah hadiah dan akan dimasukkan ke dalam akaun Najib pada bila-bila masa yang sesuai dan bekas Perdana Menteri itu mempunyai budi bicara untuk menentukan cara ia akan digunakan.

Menurut surat itu, kerabat Diraja tertarik dengan hasil usaha bekas Perdana Menteri itu melaksanakan prinsip berteraskan Islam ketika memperkenalkan Malaysia kepada dunia, terutama selepas tanggapan global yang diberikan susulan tragedi 9/11.

Dalam prosiding pemeriksaan balas, peguam Wan Aizuddin Wan Mohammed turut merujuk saksi kepada dokumen penyata akaun Najib yang menunjukkan terdapat aliran masuk wang berjumlah RM2.08 bilion melalui sembilan transaksi ke
Akaun Ambank pada Mac dan April 2013.

Wan Aizuddin mencadangkan kepada Uma Devi supaya dapat disimpulkan punca wang terbabit dimasukkan ke dalam akaun anak guamnya.

“Saya tidak boleh membuat kesimpulan kerana jumlahnya berbeza dan saya tidak pasti sama ada surat itu diserahkan kepada bank sebelum urus niaga berlaku,” katanya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.

Uma Devi memberi keterangan pada perbicaraan terhadap Najib, 69, atas empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan perbuatan itu di AmIslamic Bank Berhad, Bukit Ceylon di sini antara 24 Februari 2011 dan 19 Disember 2014 manakala bagi semua pertuduhan pengubahan wang haram antara 22 Mac 2013 dan 30 Ogos 2013, di lokasi sama.

Dia didakwa mengikut Seksyen 23 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 (1) akta sama.

Najib berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda sehingga lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi, jika didapati bersalah.

Bagi 21 pertuduhan pengubahan wang haram, Najib didakwa melakukan kesalahan itu di bank sama, antara 22 Mac 2013 dan 30 Ogos 2013.

Semua pertuduhan adalah mengikut Seksyen 4 (1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA), yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM 5 juta dan penjara sehingga lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan . – UTUSAN

BACA SUMBER ARTIKEL