Fadillah berharap dapat menubuhkan pusat latihan kepimpinan belia di Petra Jaya
Berita

Fadillah berharap dapat menubuhkan pusat latihan kepimpinan belia di Petra Jaya

Rate info.4d5d6d.com

kch 040323 ac fadyouth

Fadillah (kiri) berbual dengan pemuda yang hadir pada sesi sarapan pagi. – Penerangan foto

KUCHING (4 Mac): Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof mahu mewujudkan pusat latihan untuk belia di kawasan parlimen Petra Jaya.

Tambahnya, beliau berharap dapat merealisasikannya dalam penggal ini sebagai Ahli Parlimen mereka.

Pada sesi sarapan pagi bersama beberapa belia Petra Jaya pagi ini untuk mendapatkan maklum balas mengenai prestasi kerajaan baharu, Fadillah berkata pusat itu akan memberi tumpuan kepada program kepimpinan.

“Salah satu persoalan yang dibangkitkan ialah apakah aspirasi saya untuk belia Petra Jaya. Saya berkongsi bahawa jika saya mempunyai keupayaan dan kapasiti, saya mahu menubuhkan pusat latihan untuk program kepimpinan untuk membentuk belia kita menjadi pemimpin.

“Pemimpin bukan sahaja dari segi politik tetapi juga dalam pelbagai sektor termasuk korporat, perniagaan, komuniti, badan bukan kerajaan (NGO) dan sebagainya,” katanya pada sidang media selepas sesi itu.

Fadillah berkata boleh jadi, ada baiknya memberi pendedahan kepada golongan muda bukan sahaja di peringkat negeri tetapi juga di peringkat nasional dan antarabangsa.

“Dengan cara ini, kita akan mempunyai anak muda yang mempunyai kemahiran kepimpinan dan pengurusan yang boleh membawa Sarawak ke tahap yang lebih tinggi. Itulah harapan saya untuk belia di sini dan saya harap dapat merealisasikannya dalam penggal ini,” katanya.

Seramai 45 orang belia berumur antara 18 hingga 28 tahun menyertai ‘Program Juh Bekpes Bersama FY’. Mereka adalah daripada Sayap Pemuda Protem Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dengan masing-masing 15 orang dari DUN Tupong, Samariang dan Satok.

Turut hadir isterinya Datin Seri Ruziah Mohd Tahir.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Tiada akta khusus, susah nak pantau Airbnb di Melaka

Manzoor Azwira mahu Pulau Pinang FC mengekalkan konsistensi

DAP kemukakan dasar berdepan negara lama –

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy