Anwar, Rafizi memperkecilkan penyisihan Muda, kata mesyuarat sekretariat pakatan kerajaan hanya untuk 'ahli pengasas'
Berita

Anwar, Rafizi memperkecilkan penyisihan Muda, kata mesyuarat sekretariat pakatan kerajaan hanya untuk ‘ahli pengasas’

5/5 - (1 vote)

unity govt

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin parti bergambar selepas mesyuarat pertama Sekretariat Kerajaan Perpaduan di Menara Dato’ Onn di Kuala Lumpur 7 Februari 2023. — Foto Malay Mail

BESTARI JAYA (9 Feb): Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) tidak dijemput ke mesyuarat Sekretariat Kerajaan Perpaduan yang baru ditubuhkan pada Selasa kerana ia adalah mesyuarat hanya untuk “ahli pengasas”, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Katanya, sebarang pertemuan akan datang termasuk kehadiran Muda.

“Kita jelaskan sebelum ini bahawa mesyuarat itu adalah untuk parti pengasas tetapi perkara ini akan dibangkitkan pada sesi akan datang.

“Untuk pertemuan akan datang, kita akan bawa mereka masuk kerana mereka juga penyokong kerajaan ini,” katanya ketika ditemui pemberita di kampus Universiti Selangor di Bestari Jaya hari ini.

Secara berasingan, timbalan presiden PKR Rafizi Ramli menjelaskan hanya penandatangan memorandum persefahaman (MoU) yang hadir, termasuk gabungan lebih tiga kerusi Parlimen: Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan Parti Warisan.

“Mesyuarat itu adalah antara penandatangan perjanjian itu dan sementara Muda adalah sebahagian daripada kerajaan perpaduan, hanya parti dengan tiga Ahli Parlimen dan ke atas yang menjadi penandatangan,” katanya kepada pemberita pagi ini pada pelancaran Pemantau Ekonomi Malaysia Bank Dunia Edisi Februari 2023 “Memperluaskan Sempadan Digital Malaysia”.

Di sebalik kenyataan Rafizi itu, Setiausaha Agung Muda Amir Abd Hadi semalam berkata parti itu adalah antara mereka yang telah menandatangani memorandum itu pada Disember.

Bagaimanapun, Muda hanya mempunyai satu kerusi persekutuan di Parlimen: Presiden Syed Saddiq Abdul Rahman Muar.

Semalam, Amir menegaskan Muda tidak menyalahkan mana-mana pihak atas pengecualian itu dan percaya perkara itu berpunca daripada salah faham.

Pada Selasa, Anwar mengumumkan bahawa Sekretariat Kerajaan Perpaduan yang baru ditubuhkan telah ditugaskan untuk mengatur parti-parti bersekutu untuk bersama-sama menghadapi enam pilihan raya negeri yang mesti diadakan menjelang tahun ini berikutan pertemuan bersejarah di ibu pejabat Umno di Menara Dato Onn.

The PH chairman said Gabungan Parti Sarawak’s Datuk Seri Fadillah Yusuf and Barisan Nasional’s Datuk Seri Asyraf Wajdi Dusuki will head the secretariat. – Malay Mail


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Abd Karim salut dengan usaha Kuching City FC ke Liga Super

Koperal itu didakwa sebagai dalang di sebalik penyeludupan 29 migran Myanmar

Aaron, Soh Yik telah ‘betulkan’ sejarah badminton negara -Chong Wei

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy