Gempa bumi Turkiye: Runtuhan di Nurdegi bukan 'biasa' – SMART
Berita

Gempa bumi Turkiye: Runtuhan di Nurdegi bukan ‘biasa’ – SMART

5/5 - (1 vote)

WhatsApp Image 2023 02 09 at 1.14.40 PM

PETALING JAYA – Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) menyifatkan kesan tragedi gempa bumi di Nurdegi, Gazientep, sebagai mimpi ngeri.

Komander SMART, Mohd. Khairul Jamil, berkata, didapati hampir kesemua bangunan sepanjang laluan ke Nurdegi runtuh akibat kesan gempa bumi kuat yang melanda kawasan itu.

“Memang memeranjatkan kerana ketika hampir tiba di Nurdegi, hampir semua bangunan di sepanjang laluan ke Nurdegi runtuh dan runtuhan tidak ‘biasa-biasa’.

“Tambahan pula, penduduk kita di Nurdegi masih dalam keadaan terkejut, keliru dan sangat memerlukan bantuan seperti makan, minum dan pada masa sama, terpaksa berdepan masalah utama iaitu cuaca sejuk melampau,” katanya katanya ketika dihubungi Kosmo!

Sementara itu, Mohd. Khairul memaklumkan seorang mangsa yang mengalami serangan jantung ketika operasi SMART semalam, berjaya diselamatkan.

“Semalam semasa operasi SMART bersama pasukan Qatar Insarag, kami berjaya membantu mangsa serangan jantung yang berada di pusat pemindahan.

“Mangsa yang berusia dalam lingkungan 50-an bagaimanapun berjaya diselamatkan, telah dibawa ke hospital dan kini dalam keadaan stabil,” kongsinya.

Mohd. Khairul berkata, SMART akan beroperasi semula hari ini pada pukul 8 pagi (waktu Turki).

“Insya-Allah, hari ini kami akan menubuhkan operasi kami sendiri.

“Setakat ini kita belum menemui sebarang mangsa setakat misi yang dijalankan semalam dan operasi akan diteruskan lagi hari ini, jam 1 tengah hari waktu Malaysia.

“Ketika misi dijalankan, ‘peralatan delsar’ turut digunakan untuk mengesan mangsa di bawah runtuhan,” jelasnya.

Dalam perkembangan lain, Mohd. Khairul berkata, misi SAR pasukan SMART kini berdepan halangan terbesar iaitu cuaca ekstrem mencecah -1 hingga -2 darjah Celsius.

“Untuk makluman hari ini cuaca mencecah -1 hingga -2 darjah Celsius dan kami menghadapi kesukaran untuk menjalankan kerja dalam cuaca begini.

“Kami berharap semua rakyat Malaysia dapat mendoakan kami di sini kerana cuaca semakin ekstrem dan kami bermain dengan masa. Semoga kami dapat membantu rakyat Turki sebaik mungkin,” katanya.

Selain itu, kesukaran mendapatkan bekalan minyak juga menjadi cabaran kepada kelancaran misi SAR.

“Kebanyakan kedai di sini masih belum dibuka sehingga terpaksa mendapatkan bekalan minyak dan keperluan lain di daerah lain yang tidak terjejas selain sistem perhubungan yang tidak stabil,” tambahnya. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Gempa bumi Turkiye: Runtuhan di Nurdegi bukan ‘biasa’ – SMART muncul pertama kali pada Kosmos Digital.

[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Cukai Pendapatan: Cara Mengira Bayaran Balik LHDN Untuk Lebihan Bayaran

info

19,600 orang mati kelaparan setiap hari – Jokowi

info

Jangan terlalu selesa, bongkak dan kurang memikirkan kumpulan lain, kata Anwar

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy