Zambry: Malaysia menghantar 70 anggota SMART bagi membantu usaha mengesan mangsa gempa bumi di Turki
Berita

Zambry: Malaysia menghantar 70 anggota SMART bagi membantu usaha mengesan mangsa gempa bumi di Turki

5/5 - (1 vote)

Zambry Abd Kadir

Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abd Kadir menyambut kakitangan SMART yang berlepas ke Turkiye, di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di Sepang 6 Februari 2023. – Foto Bernama

SEPANG (7 Feb): Malaysia menghantar Pasukan Bantuan dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) ke Turkiye bagi membantu usaha mencari dan menyelamat (SAR) bagi mengesan mangsa gempa bumi di selatan Turkiye sebagai tanda solidariti dengan mereka yang terjejas oleh bencana.

Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengarahkan Wisma Putra dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal dan Fungsi Khas Sabah dan Sarawak) Datuk Armizan Mohd Ali untuk mengambil tindakan segera dengan menghantar pasukan SAR ke Turki berikutan gempa bumi itu. yang melanda 10 wilayah.

Beliau berkata Kementerian Luar bersama Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) di bawah Jabatan Perdana Menteri, kedutaan Malaysia di Turkiye dan kedutaan Turkiye di Malaysia akan menyelaraskan operasi bagi memastikan semuanya berjalan lancar tanpa komplikasi.

“Saya menghubungi Menteri Luar Mevlut Cavusoglu untuk mendapatkan gambaran tentang situasi di sana dan beliau menyuarakan keperluan mendesak mereka, termasuk bantuan SAR, diikuti dengan bantuan dalam bentuk perubatan dan bantuan kemanusiaan lain,” katanya kepada media di majlis itu. melepaskan misi SAR di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini malam tadi.

Armizan, ketua misi SAR Cmdr Mohd Khairul Jamil dan Duta Turki ke Malaysia Emir Salim Yuksel, turut hadir.

Zambry berkata 12 rakyat Malaysia di wilayah terjejas Gaziantep, Şanlıurfa dan Adana telah menghubungi kedutaan Malaysia di Turki dan disahkan selamat.

Sementara itu, Mohd Khairul terdapat 70 anggota dalam pasukan SMART, termasuk pasukan perubatan dari Kor Perubatan Diraja, Unit K9 Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan pasukan khas bahan kimia berbahaya, yang berlepas malam tadi ke Istanbul dengan penerbangan Turkish Airlines .

Beliau berkata pasukan itu akan melaporkan diri sebaik tiba di kawasan terjejas dan akan digerakkan mengikut sekretariat yang menentukan kawasan untuk operasi SAR, sambil menambah bahawa pasukan itu berpengalaman dalam operasi SAR, dan telah terlibat dalam 12 operasi, termasuk gempa bumi yang melanda Izmit, Turki pada tahun 1999.

Pasukan itu juga telah diiktiraf oleh Kumpulan Penasihat Mencari dan Menyelamat Antarabangsa (INSARAG) pada 2016, yang membolehkan pasukan itu dihantar menyertai misi bencana di luar negara.

Gempa bumi yang melanda wilayah selatan Kahramanmaras pada 4.17 pagi waktu tempatan (0117 GMT) awal pagi Isnin berukuran 7.4 pada skala Richter, dengan pusat gempa di daerah Pazarcik. Laporan media menunjukkan bahawa gempa bumi itu telah meragut sekurang-kurangnya 912 nyawa di selatan Turkiye, dengan 476 lagi kematian direkodkan di Syria setakat ini. – Dinamakan
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Atsu telah ditakdirkan untuk binasa di Turkiye

info

Gerakan eyes one Parliament, seven state seats in N. Sembilan in GE15, says president

info

ATM menerima peruntukan RM10 juta untuk membeli aset tahan banjir

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy