MAIPk memberi bantuan segera kepada lelaki buta
Berita

MAIPk memberi bantuan segera kepada lelaki buta

5/5 - (1 vote)

WhatsApp Image 2023 02 08 at 6.40.35 PM

WhatsApp Image 2023 02 08 at 6.40.35 PM

TELUK INTAN: Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIPk) menghulurkan bantuan segera kepada seorang lelaki buta yang memerlukan bantuan kos sara hidup, yang disiarkan dalam akhbar ini semalam.

Bahagian Perhubungan Korporat MAIPk dalam kenyataannya berkata, MAIPk Daerah Teluk Intan amat prihatin dengan masalah yang dihadapi lelaki berkenaan, Rosli Jumri, 50 tahun yang masih bujang dan tinggal bersendirian di rumahnya Parit 12, Kunci Air 4, Chenderong Balai dekat sini.

Menurutnya, dalam lawatan ke rumah lelaki itu, pihak MAIPk menghulurkan sumbangan bantuan kecemasan berjumlah RM300 bagi meringankan beban yang ditanggung Rosli.

“Pihak MAIPk Daerah Teluk Intan turut mencadangkan bantuan kewangan bulanan di bawah asnaf fakir kepada Rosli,” katanya dalam satu kenyataan kepada Utusan Malaysia.

Menurutnya, susulan laporan akhbar ini mengenai Rosli menjalani kehidupan tanpa dapat melihat akibat buta, MAIPk Daerah Teluk Intan mengambil pendekatan melawat bagi memahami dan memahami masalah yang dilalui lelaki itu.

Katanya, rumah yang diduduki lelaki itu bersambung dengan rumah ibunya yang tinggal bersebelahan dan di sekitar kawasan rumah itu juga terdapat rumah adik-beradiknya.

“Sebelum ini, lelaki itu melakukan pelbagai pekerjaan termasuk menjual burger, menanam pokok sawit dan melakukan pelbagai kerja kampung sehingga mengalami masalah penglihatan sejak 2018.

“Dia tidak menerima bantuan daripada agensi lain termasuk tidak pernah meminta bantuan daripada MAIPk,” katanya.

Semalam, akhbar ini menyiarkan laporan kehidupan Rosli yang memerlukan sara hidup selepas kehilangan penglihatan beberapa tahun lalu.

Kerana tidak nampak, Rosli tidak boleh bekerja dan kini hanya terbaring di rumah dan melakukan segala keperluan harian seorang diri.

Dia berharap seseorang akan mempertimbangkan bantuan bulanannya.

Sumbangan boleh disalurkan melalui akaun Bank Simpanan Nasional (BSN) 0823 8411 0000 8327 atas nama Rosli Jumri. – UTUSAN

Jawatan MAIPk memberi bantuan segera kepada lelaki buta muncul pertama kali pada Utusan Malaysia.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

AS berkata ‘armada’ belon China adalah global apabila NATO turut prihatin

Rumah terbakar, warga emas melecur 20 peratus

Roland Mangai memenangi pertandingan pingat bulanan tenis Advance Kuching U18

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy