Hilang tanpa jejak selama 6 hari, pelajar PhD ditemui mati
Berita

Hilang tanpa jejak selama 6 hari, pelajar PhD ditemui mati

5/5 - (2 votes)

penuntut PhD UPM

PETALING JAYA – Kehilangan pelajar doktor falsafah (PhD) Universiti Putra Malaysia, sejak 26 Februari lalu, akhirnya terjawab apabila dia ditemui mati akibat positif Covid-19 di sebuah hotel di Kuala Lumpur, semalam.

Mangsa dikenali sebagai Jordan Anak Maria, 32, kali terakhir dikesan di Balai Trafik Polis, Ipoh, pada 26 Februari lalu kira-kira jam 5.57 petang kerana ingin membuat laporan polis selepas terbabit dalam kemalangan kecil.

Kakaknya, Patricia Pashella Lampon, 22, berkata, selepas membuat laporan, arwah bergerak ke Kuala Lumpur dan membuat laporan kehilangan dokumen di Balai Polis Brickfields, Kuala Lumpur keesokan harinya kira-kira jam 3.46 pagi.

Selepas itu jelasnya, arwah mula hilang landasan dan tidak dapat dihubungi ahli keluarga sehingga berita sedih kematian mangsa diterima semalam.

“Arwah yang bertugas sebagai guru tiba di Semenanjung sejak 21 Februari lalu untuk menyiapkan penulisan tesis dalam bidang Politik dan Kerajaan.

“Kali terakhir kami menghubunginya, dia memberitahu saya terlibat dalam kemalangan kecil dan ingin membuat laporan polis di Balai Trafik Polis, Ipoh. Saya suruh dia telefon saya semula selepas itu, tetapi tidak.

“Sejak 26 Februari lalu, arwah hilang dan tidak dapat dikesan. Kami menghubungi rakan-rakannya, tetapi tiada siapa yang tahu. Kami sekeluarga sedia maklum bahawa arwah tidak sihat dan tertekan sebagai seorang pelajar. Tetapi saya tidak bertanya lebih lanjut. kerana saya mahu menghormati privasinya,” katanya ketika dihubungi Kosmo!

Tambahnya, arwah yang merupakan anak sulung daripada tiga beradik tidak menunjukkan sebarang simptom positif Covid-19 kerana arwah sendiri mungkin tidak mengetahui dia menghidap penyakit itu.

Dalam pada itu, Patricia berkata, penerimaan keluarga amat berat dan sedih kerana tidak menyangka arwah ‘pergi’ dahulu kerana arwah seorang yang sangat aktif dalam pembelajaran.

“Arwah jenis yang periang, kadang-kadang tegas terutama dalam pelajaran, bercita-cita tinggi dan suka belajar. Dari zaman belajar, dia sangat aktif menjawat jawatan tinggi.

“Beliau juga peramah dan pandai membina ‘networking’ dengan orang ramai. Allahyarham juga merupakan Felo Perdana di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah.

“Disebabkan positif Covid-19, kami (ahli keluarga) tidak dapat melihat jenazah arwah kerana prosedur yang telah ditetapkan. Namun tetap berharap abu arwah pun boleh dibawa pulang ke Miri, Sarawak, ” katanya. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan Hilang tanpa jejak selama 6 hari, pelajar PhD ditemui mati muncul pertama kali pada Kosmos Digital.KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Lagu popular tapi Crush tak suka

Gerakan eyes one Parliament, seven state seats in N. Sembilan in GE15, says president

Satu lagi gambar perkahwinan Elizabeth Tan, suami

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy