tempat menarik di japan
Melancong

3 Sisi Gelap Jepun Yang Perlu Kita Tahu

5/5 - (1 vote)



Tiada negara yang sempurna, sama seperti kita sebagai manusia. Telegram Story&Co Travel Group: Stories&Co Travel Facebook Group: Instagram Stories&Co: kami akan kongsikan Tips, Travel Trip, Ebook dan juga Story&Co Merchandise dan jika bertuah mungkin travel bersama Khairul Jamain. Terima kasih semua untuk Pelanggan! kami dalam perjalanan untuk mencapai 200k pelanggan! amin ya allah Untuk Jemputan/Collab/Review/talk/business email at : khairuljamain@gmail.com . Barangan backpacker yang saya gunakan semasa travel – Mic yang digunakan : sweater hiking : kasut hiking terbaik : beg travel terbaik : . Facebook : Instagram : Youtube : . #KhairulJamain #backpacker #CeritaCo #travel #sabah #trending #viral #ImpactiveMY #Hitchhiking #traveler #malaysia #indonesia #jepun #japan #malaysialockdown #sabah

Video source

Related posts

Dimana tempat menarik di pahang?jom kenali 61 tempat menarik di PAHANG

we are kelantanese

8 Cadangan Makanan Halal di Bali | Tempat Makanan Halal di Bali Yang Anda Mesti Cuba!!!!!

SPOT BELI #DUREN DI BENGKULU

Relinda Puspita

49 comments

Andrey julivistonssy amin Andrey August 11, 2023 at 2:22 am

Mlysia sendri pun x hbis travle😅 kn bro

edy edy August 11, 2023 at 2:22 am

Ade tapi susah nk cari berbanding malaysia😂

Northern Rider August 11, 2023 at 2:22 am

Hutan Aokifahara bro… Sebagai rakyat Malaysia yg pernah duduk disana bertahun tahhun, alu boleh katakan Malaysia dar better dari Jepun. Melancong 2-3 minggu ok la.

Dari Kaca Lensa August 11, 2023 at 2:22 am

Cermin dgn negara sendiri bro. Dari duk hina negara org . Mereka maju, korang ada ape ?

zul helmy August 11, 2023 at 2:22 am

macam tahu2 je fan anime tgh tgok channel nii🤣🤣

Ridzwan Amirul August 11, 2023 at 2:22 am

Tak yah cerita Jepun kalau malaysia dijajah dulu mcm mana perangainya

Daimz Abden August 11, 2023 at 2:22 am

Soal budaya kita di Malaysia…masaalah ini tak timbul…malah semakin ramai yg suka berbaju melayu jaga adat dan adab itu masih kukuh…yg tak kukuhnya pendirian diri sendiri samaada mau menjaga budaya itu atau tidak….sisi gelap dinegara kita pun banyak….penagih dadah dan sebagainya….negara sentiasa berubah dan budaya ini yg akan membuat budaya itu semakin terhakis jika kita sendiri tidak menjaganya..

adaadaaja August 11, 2023 at 2:22 am

ahiru kawa

pai shah August 11, 2023 at 2:22 am

Try up silicon city pulak bro yg dilevel indah kabar dr rupa dan bagai mana kehidupan homeless yg berada dikawasan silicon city tu 😂😂😂

bellasry wml4646 August 11, 2023 at 2:22 am

jepun nie kalo digilap menjadi islam kompom negara lain akan masuk islam…

Hokage August 11, 2023 at 2:22 am

Bang..di sana yakuza ok kh??😅

Sylvester Sigam August 11, 2023 at 2:22 am

Kita selesa sebab Bahasa je . Kalau kau tahu bahasa dekat luar negara memang kau suka .

link(^_-) August 11, 2023 at 2:22 am

Sy suka jepun sebab perempuan nya comel2😅

Kenanga Putih August 11, 2023 at 2:22 am

Sy prnh duk negara arab 5 thn. Even negara islam, tp sy tetap syg negara sndri. Klu diberi pilihan, sy tak akan pilih negara lain, or jodoh ngn org arab. Malaysia tetap di hati n plg utama.

Imraan Karmila August 11, 2023 at 2:22 am

Aku setuju dengan apa yg KJ cakap. Berdasarkan pengalaman aku travel ke Jepun, China, Mesir dan Arab Saudi. Aku boleh rumuskan tidak ada negara yang betul² perfect. Contoh Jepun, kita di Malaysia selalu digambarkan Jepun negara yang bersih, pada aku memanglah bersih sebab yang bersih tu adalah bandar² utama di Jepun macam Tokyo, Kobe, Yokohama. Malaysia pun bersih juga kalau pergi ke bandar² utama macam KL, Cyberjaya, Putrajaya. Aku pernah pergi satu pekan ni nama dia Tokuri, belah² utara Jepun. Pekan itu MashaAllah, aku rasa lebih kurang Taiping, Perak ja kotor dia 😂 aku pernah ke Mesir. Tahap pengotor rakyat Mesir sampaikan mereka makan sebelah tahi kambing. Sedangkan tu di bandar Kairo, ibu negara kot 😂 so, bila aku di luar negara dulu, aku dapat rumuskan, bersyukurnya aku dilahirkan sebagai rakyat Malaysia 😇 walau Malaysia tidaklah sebersih tapi Malaysia tidaklah sekotor macam Mesir. 😇

Helmi Hasan August 11, 2023 at 2:22 am

Hebat la kau

ok August 11, 2023 at 2:22 am

Walaupon negara jepun maju dan bersih, negarq jepun kalau nak bust sex bebas.itu sisi buruk negara jepun…sex bebas disana…bahaya jepun ni

mohd sharul August 11, 2023 at 2:22 am

gaji paling skit dekat jepun 8000 duit malaysia betul ke?

Man 96 August 11, 2023 at 2:22 am

Jepun terlalu sempurna?😂
Ni dunia bukan syurga. Syurga baru sempurna.

TowardOneTrueGod August 11, 2023 at 2:22 am

Jepun kaya dengan tekanan, bunuh diri, pedofilia, rogol, dan kos sara diri yang tinggi…. Bila agama tiada itulah manusia hilang kemanusiaan.

mohd hattamimie mat yaacob August 11, 2023 at 2:22 am

https://youtu.be/sxZt2iAoCwo

Tengok kartun atasinchi mcmane tingkah laku diorang

izahar izzudin August 11, 2023 at 2:22 am

Amat betul sgt2 jepun ni indah kabar buruk rupa

buddy 01 August 11, 2023 at 2:22 am

BTL apa awak cakap.. di bandar semuanya nampak indah bersih sebagai nya.. tapi try masuk pendalaman kantoi ke X.. contoh nya macam di spore bandar nya memang bersih.. pergilah dekat luar Bando sikit ea tgok cm mane.. nampak comot gila.. sekian..

AlphaBravoLead268 August 11, 2023 at 2:22 am

Apa hal kau ni? Cuba bagi content yg positive not like this bro. Truly I don’t like ur content.

Mustafa Kamal Satar August 11, 2023 at 2:22 am

Saya tak pernah melancong ke Jepun. Tapi saya TINGGAL di Jepun selama satu tahun. Keberadaan saya di Jepun bukan utk melancong tapi untuk belajar melalui satu kursus pendek. Ada kelemahan dan kelebihan Jepun. Lazimlah seperti itu semua negara, negara tu kan manusia, dan tak ada manusia yg sempurna.

Kelemahan: (1) Org Jepun tak peramah, susah nk berkawan dengan org asing (2) banyak kes bunuh diri (3) suka mabuk selepas kerja dan kencing tepi jalan tanpa segan silu (4) suami2 terlalu pentingkan kerja hingga abaikan anak isteri di rumah kerana selalu balik lambat (5) makanan tak sedap (buat saya lah, sbb saya langsung tak minat makanan Jepun spt jenis mentah2 spt sashimi, saya kata makanan CINA jauh lebih sedap dari makanan Jepun, at least makanan Cina ada rasa, of course makanan Melayu paling sedap buat saya)-so saya masak sendiri di Jepun (6) susah berkomunikasi dengan org Jepun krn bahasa – bukan salah mrk, tp salah saya sbb saya tak pandai berbahasa Jepun sedangkan mrk tak pandai berbahasa Inggeris (7) Tandas tak sediakan air utk cuci bontot seleps berak, cuma sediakan kertas, saya paling benci pakai kertas, saya mesti nak kena pakai air selepas buang air besar (9) menjadi sunyi di hari tua, org2 Jepun bila tua bersendirian, anak2 tak peduli, anak2 terlalu sibuk kerja di bandar2 besar (10) Terlau sesak terutama di Tokyo waktu mula kerja pagi hari dan selepas pulang kerja, keretapi penuh sesak, saya pernah rasa mcm nak mati waktu dlm kereta api krn manusia himpit saya di depan, belakang kiri dan kanan hingga mulut dan hidung mrk hampir menyentuh mulut dan hidung saya, saya tak suka fenomena ini, maka saya ambil keputusan tak akan keluar rumah waktu puncak – tapi ini di Tokyo saja, bukan di tempat lain (10) Gempa bumi terlalu kerap, beberapa kali hotel dan asrama penginapan saya sepanjang jd pelajar kursus pendek bergegar dek gempa bumi

Kelebihan: (1) Rata2 Jepun ni negeri yg bersih dan rapi walaupun ada sedikit kawasan yg kotor (2) Negeri Jepun cantik dengan pantai, gunung, tasik dll yg indah (3) rumah2 di Jepun cantik dan menarik, menurut saya, saya suka senibina rumah2 di Jepun (4) kampung2 di Jepun cantik dan comel dengan rumah2 kayu dan lorong2 cantik bersih rapi (5) sistem pengangkutan Jepun bagus – jalanraya, keretapi, kapalterbang semua bagus, mudah ke mana2 saja dlm negara Jepun (6) pengangkutan awam terutama keretapi cukup bagus utk bergerak dalam bandar (6) Org2 Jepun sgt disiplin dalam pekerjaan, mrk dtg awal ke pejabat sebelum time rasmi pejabat dan pulang lambat lama selepas pejabat tutup (7) org Jepun tak curi tulang waktu kerja, tak curi2 pergi minum kopi dan warung (8) banyak kedai kopi di Jepun, setiap penjuru jalan ada kedai kopi, saya suka ini sbb saya suka minum kopi (9) banyak tempat mandi awam di Jepun, murah lagi, ada sauna, ada jakuzi, tempat yg OK nak rilek2 (10) rata2 Jepun negeri yg selamat, selamat utk lelaki atau perempuan jalan seorang diri tengah malam, tak ada org ganggu, jarang dengar kes2 rogol, rompak dan pukul di Jepun

Atas, pemerhatian saya sewaktu tinggal di Jepun.

ezham August 11, 2023 at 2:22 am

3 pekara tentang jepun semasa bertugas kat singapore.. Seks, arak dan rokok.. Memang jd gila bila dpt 3 jenis tu..

ezham August 11, 2023 at 2:22 am

Bila sebut jepun automatik aku terfikir dan dengar betapa bisingnya jepun kalau dalam keadaan end end

amalan_pikachu August 11, 2023 at 2:22 am

Baca komen2 kat bwh dgn replies, ada positive and negative. Ramai kata, bila Malaysian kena puji, kita sombong atau ada golongan yg kena puji, mereka memburukkan nama Malaysia. Saya, bila negara sendiri kena puji, memang bangga! Tapi, at the same time, rasa mcm bila kita bangga, takut rakyat negara lain lihat kita seperti kita sombong. So, mungkin kita terlalu merendahkan diri sampai hanya dpt ceritakan keburukkan negara jer. Lama-kelamaan, rasa patriotik dlm diri sendiri tu berkurang. Dia macam kita memandang rendah negara sendiri kerana melihat negara org itu lebih baik daripada kita. Sedangkan ada ramai jer yang suka Malaysia dan ingin melihat pembangunan dan pemodenan Malaysia. Jadi, apa saya nak kata di sini, jgn pandang rendah sgt negara sendiri dan kekalkan rasa kebanggaan terhadap negara sendiri. Cara utk x kelihatan sombong ialah ceritakan kebaikan negara hang then ceritakan kebaikan negara org secara balance. Kalau nk tahu the negatives side ttg negara org, jgn sampai kutuk atau kata negara kita lebih baik dari mereka, biar kita dgr pendapat mereka. Begitu juga jika kita nk beritahu the negatives traits in Malaysia. Jgn sampai buat mereka punya perspective terhadap Malaysia menjadi buruk. Kalau diorg singgah negara kita, kita Tanya lah mereka, “ada apa2 perkara yg kamu x suka ttg Malaysia?”. Pastu jgn sentap pula. Terima dgn baik dan guna kan info itu utk memperbaiki lagi negara tercinta.

Lagi satu, jgn kita pandang rendah negara org. Jgn panggil org Indonesia “Indon”, sebaliknya panggil mereka “Indo”. Jgn cerita soal politik kpd foreigners, nnt diorg x nk kunjung ke Malaysia (nnt pendapatan ekonomi dlm bidang tourism terjejas)

Ieza Biz Dot Com August 11, 2023 at 2:22 am

ni yg aku tahu

1. stress tggi – Workaholics melampau hingga depression dan end up bunuh diri

2. geng gangster mmg wujud dan xleh dikacau – mafia yakuza dll

3. hidup dah mcm robot. terlalu kejar dateline sbb nak cepat siap dari dateline

Sisi buruk ni kita jgn ikut laa

VAXKILL GAMING August 11, 2023 at 2:22 am

Kampung diorang macam bukan kampung.. sebab diorang memakai kayu yang bersih nampak megah rumah diorang

Khairil Azhar August 11, 2023 at 2:22 am

Xmustahil kat jepun pn ada org yg pengotor,mgkn nmpk bersih mcm KJ cakap sbb peraturan kebersihan diorg ketat,org yg pengotor/pembersih nie ada kat mana² pn,sama jgk mcm negara yg terkenal dgn pengotor,xmustahil kat sana pn ada je yg mmg pembersih,tp medsos xwar²kn je,jd selama²nya netizen akan nmpk semua penduduk negara tu pengotor,citer pasal kebersihan kat jepun tentu akan ada netizen
malaysia yg bandingkn dgn malaysia,org malaysia nie pengotor,bg saya,saya xheran pn kalau tempat yg peraturan kebersihan ketat jd akan nmpk tempat tu super bersih,org yg betul² jaga kebersihan nie xperlu ada peraturan ketat,xkira ada org nmpk ke tak,xperlu duduk kat jepun,duduk kat negara dunia ke3 sklpn tetap dia akan jaga kebersihan…

Fviz 786 August 11, 2023 at 2:22 am

Bang nnti buat trip pergi melancong bang..yg penting tanak mcm lawatan sambil belajar..

Langkawi island86 August 11, 2023 at 2:22 am

ASSALAMUALAIKUM
Saya member baru
Dh sub

Nurisa Rodi123 August 11, 2023 at 2:22 am

Btw.. I love Malaysia❤

Arman Zafri August 11, 2023 at 2:22 am

Setiap negara ada kelebihan dan kekurangan masing masing 💧

Staveriez August 11, 2023 at 2:22 am

Aku suka jepun dalam bahasa dia kalau dan industri anime dia kalau culture ada tapi tak la sampai tinggal kat sana … Sebab malaysia truly asian

aleyaa shahira August 11, 2023 at 2:22 am

jepun memang negara terbaik. tp kalau nudity rate jepun korea la paling tggi, negara yg dibangga banggakan. sampai tak nampak langsung keburukan

aleyaa shahira August 11, 2023 at 2:22 am

betul jepun pon kotor, dpn org dia jaga. pastu marketting dia terbaik, sbbtula nampak yg perfect je. org malaysia pun hari2 duk promote jepun jejak jepun .

aleyaa shahira August 11, 2023 at 2:22 am

korea racism tggi lgi2 kau bertudung. tp org tua ok, yg budak muda ni poyo mat sombong. jepun pon sama tp kurg jepun lagi baik. jepun org nampak perfect sbb dia pandai sorok. dsejarah dia tk bgitau pernah jajah malaysia, cite benda2 yg baik je.

aleyaa shahira August 11, 2023 at 2:22 am

nice content bang

Ganung Jepung August 11, 2023 at 2:22 am

Memang stress kalau duduk tak ada tujuan dekat Jepun..

Blade of despair August 11, 2023 at 2:22 am

Doa kan aku kahwin dengan perempuan jepun semoga dapat

Brendamarie Lee August 11, 2023 at 2:22 am

Interesting.

nicholas levan August 11, 2023 at 2:22 am

Klo nak perfect pi sana negara Antartika,haaa….. sana takder masalah mcm negara2 lain,dijamin perfect dan halal 👍👍👍👍👍

Mazidah Ismail August 11, 2023 at 2:22 am

Betul tu. Merata negara saya pergi tapi hati tetap meronta nak balik Dan hidup di Malaysia.

a i n a f a q i h a h August 11, 2023 at 2:22 am

Negara apa yg kita tak boleh pergi eh selain israel?

Kasih Arjuna August 11, 2023 at 2:22 am

hahahaha pandangla negara jepun..tapi kalau berak pon salat tisu..hahahaha..butuhla…

Adan August 11, 2023 at 2:22 am

😦

Syaf Jaszle August 11, 2023 at 2:22 am

Kau kontrol manusia kau bukan kontrol haiwan , kalau haiwan pukul , perhhhhh ayat

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy