tempat makan di kuching
Melancong

Sarawak negeri misteri? – Saya pergi ke tempat yang jarang berlaku di Kuching! EP1

5/5 - (1 vote)



Beberapa bulan lalu, @MalaysiaTrulyAsia mengajak saya menerokai Sarawak Bumi Kenyalang untuk mempelajari budaya orang Sarawak & mencari permata tersembunyi di Kuching. Jadi saya tak cakap banyak, just ajak travel buddy @nurhadibeseri untuk join trip ke Kuching, Sarawak ni. Kita terbang merentasi lautan, meredah hutan belantara, menyeberangi sungai untuk mengenali dan mempelajari budaya orang Sarawak. Episod 2 Akan Datang! Lagu & Muzik yang saya gunakan dalam video ini:

Peralatan kamera & barang perjalanan yang saya gunakan semasa melancong:

– 0:00 – Selamat datang ke Kuching Sarawak! 02:00 – Sarawak Cultural Village 16:47 – Sarawak River Mining Boat 18:27 – Fort Margherita 23:24 – Apong Sugar Aiskrim 25:06 – Lepau Restaurant 28:00 – Kuching Waterfront – ——– Untuk kerjasama / jemputan / hanya ingin bertanya khabar? ———- E-mel: contact@fikrizamri.com Facebook:

Instagram:

Ingin menaja vlog perjalanan yang akan datang? jangan ragu untuk mengetahui rancangan perjalanan saya yang akan datang:

#Sarawak #SarawakTravel #Sarawakian

SUMBER VIDEO

Related posts

Restoran Berkonsepkan Kasual Mesti Di Tepi Bendang di Kedah #foodhunt #kedah #casual

Sydeseeing The Globe

Bercuti di D’Bukit Homestay, Pedas, Negeri Sembilan | homestay murah, sangat best dan tenang

Cikgu Leen

Pertama Kali di INDONESIA!! / Jakarta Penuh Kejutan! / Jelajah Makanan Jalanan Indonesia 2023

Mickey Stotch

45 comments

senahgojes June 15, 2023 at 5:29 am

Cop3 aku belajar sejarah darjah 6 dulu, nama Sarawak dpt drpd perkataan "serah pada awak", tak silap dalam buku sejarah tu dia serahkan pisang. Dek drpd perkataan serah pada awak, maka terjadilah Sarawak. Wallahuaklam. Mungkin aku kene belajar lagi. Seronok belajar tntg Sarawak byk etnik 😍dan kaya dengan keunikan setiap etniknya

Alvin Harley Ahong June 15, 2023 at 5:29 am

As a Sarawakian thanks for making this great video😄 Hoepfully you will come again to visit beautiful places in Sarawak.

Hamdan Dollah June 15, 2023 at 5:29 am

Aku orang kuching banyak tempat belum di pegi. Ni aku tengok video ni Restoren LEBAU belum pernah pegi.. Boleh cuba pergi nanti bawa keluarga.. Terima kasih sudi datang ke kuching, Sarawak..

Darat productions June 15, 2023 at 5:29 am

Balik Sarawak best gila

Del June 15, 2023 at 5:29 am

Tempat permaian anak2 polis dulu huhu..rindu zaman2 lepak kat muzium polis masa kcik2

Achmad Quizrin Shah June 15, 2023 at 5:29 am

Mantap lah Tuan Radzlan Shah 👍

impinz gunz June 15, 2023 at 5:29 am

Baru Kuching 😊cuba pergi Seri Aman, Sarikei,Sibu,Kapit, dan Miri,Limbang,Belaga,Niah😊😊😂😂

Alexcius Gurang June 15, 2023 at 5:29 am

Tiang rumah orang dulu tinggi adalah kerana utk menyukarkan serangan musuh yg datang menyerang …Dan kalau nampak orang² tua yang ada tatu kat bahagian leher tu bermakna dia pernah jadi "Head hunter " atau senang cakap pernah penggal kepala musuh suatu ketika dulu….Sebab zaman dulu , nak buat tatu bukan sembarangan mcm sekarang …setiap tatu ada maksud tersirat dan makna ..

Yner Law June 15, 2023 at 5:29 am

Hi, saya orang sarawakian, selamat datang ke sarawak. Sarawak adalah sebahagian dari pulau borneo, terdiri dari jajaran Sarawak, jajaran Sabah, jajaran Brunei, dan jajaran Kalimatan. itulah yang membuat pulau borneo ini unik dengan pelbagai budaya, adat resam dan agama yang boleh hidup bersatu padu dalam entiti borneo yang tidak akan ada di pulau2 yang lain di dunia. Di sini tidak sangat terlalu taksub kerana masing2 mempunyai budaya yang hampir sama cuma anutat sahaja berbeda. Hormat menghormati antara budaya itu tetap kekal dan selamanya di pulau borneo.

patrick lamon June 15, 2023 at 5:29 am

widih…silabur cave

Lydia Lydia June 15, 2023 at 5:29 am

Love my country Sarawak 🥰🥰

Jojo Pikolo June 15, 2023 at 5:29 am

Org dulu² buat rumah tinggi² sebab Takut musuh serang dari bawah rumah…

Atak gaman June 15, 2023 at 5:29 am

Pasang ilang/mandau kok kebalik..

Twins Size Adventure June 15, 2023 at 5:29 am

I love how Malaysia, Truly Asia picks their ambassadors. They’re usually open minded and accept differences in humans. I hope this channel stays that way.

Micheal Majang June 15, 2023 at 5:29 am

Terbaik bos 😇😇

Merang Laing June 15, 2023 at 5:29 am

Suku etnik Kenyah: Badeng, Lepo Tau, Lebu Kulit, Uma Bakah, Uma Kelap, Uma Sambub, Bakung.

Merang Laing June 15, 2023 at 5:29 am

Orang Ulu adalah penyatuan beberapa kaum suku etnik di Sarawak: Kayan, Berawan, Kiput, Sembop, Murek, Saban, Tering, Tabun, Kelabit, Lun Bawang, Penan, Punan, Kejaman, Lahanan, Sihan, Sekapan, Buket, Seping, Tanjung, Beketan, Tatau, Kenyah.

Albert Johek June 15, 2023 at 5:29 am

Rumah Baruk yang original di kampung Opar…Rumah Baruk dlm YouTube ni 100% di buat oleh org kmpg Opar….

s_ nani June 15, 2023 at 5:29 am

Banyak² negeri sarawak laa aq nk p.

Team clara June 15, 2023 at 5:29 am

Aku orang Sarawak aku ka madah age d yang d endak age Sibu ke Kapit ke

Juanavia Yaya June 15, 2023 at 5:29 am

Pernah pergi melawat sini duluuu masa tadika sekarang dah sekolah menegah haha,memang best tengok pertunjukan semua dulu masa naik rumah yang tinggi tu ada monyet orang main sape best lah rasa nak datang lagik rindu💖

FNU Aprianto June 15, 2023 at 5:29 am

Budaya tradisional paling asik dan menarik dikupas dan disimak. Salam Dari anak Dayak Ngaju, Central Kalimantan

Atai Ogg95 June 15, 2023 at 5:29 am

Terbaik..👏👏👏

Mr.W June 15, 2023 at 5:29 am

Keren bang Fikri
Saya juga senang dengan suasan kota kuching
Orangnya ramah-ramah
Salam kenal bang dan sukses selalu ya

Hayashi Shirou June 15, 2023 at 5:29 am

Barang kat Sarawak Cultural village tu tak berapa. Kena pergi kpg bidayuh macam Bung (maksud "puncak") Jagoi baru jumpa rumah simpan byk tengorak. Melanau tu kena pergi kpg Tallian, Bahagian (Division) Mukah. Sana tempat asal Melanau. Ada mini museum yg simpan byk barang punya nenek moyan mereka. Ais krim gula apong asalnya dijual kat Open Air Market (dulu balai Bomba utk coal-fire power plant sebelahnya) sebelah Electra House (tempat jana eletrik sebelum WW2). Sgt laku, kena atur tunggu. Dlm 10 tahun ni, makin byk orang lain jual ais krim ni jua.

boby chua June 15, 2023 at 5:29 am

Yang pakai cap tak faunction lansung

GPM Production June 15, 2023 at 5:29 am

Semoga suatu hari nanti sy dpt buat video mcm ni

Cyprian Kenny June 15, 2023 at 5:29 am

Maya and the three … Teringat cerita tu

4XE_ValHalla June 15, 2023 at 5:29 am

Sejarah buat james brooke nampak buruk padahal dia lagi berjasa dari org2 melayu semenanjung sebelum kemerdekaan….

ANUKI HABSYI June 15, 2023 at 5:29 am

Mnatang ape ahu… baru letok dlm mulut… agok2 ar mung .. rase pun belum turun kat lidah… sembang ae ko ni.. dh laa hidung mcm 🐽🐽🐽🐽🐽

ANUKI HABSYI June 15, 2023 at 5:29 am

Aku mula2 tngok rasa okey lagi… lama minit2 berkenaan.. aku rasa sngat tak best… ko tak hormat langsung tmpat tu… bodoh betul…

Nur Allyssa June 15, 2023 at 5:29 am

Most fort was design to buffer the attack of sea dayak which is the rest of history and modern history said as the pirates.

Ralff Cena June 15, 2023 at 5:29 am

Kaum bidayuh asalnya tinggal di kawasan tanah tinggi macam tu iban dia dekat dengan kawasan berdekatan sungai sebab itu beza Kaum bidayuh Dan iban

Suara Sarawak June 15, 2023 at 5:29 am

Ya memang best kalau tinggal di Sarawak…ada pelbagai budaya dan kaum namun hidup dalam suasana sangat harmoni

M.Razman June 15, 2023 at 5:29 am

Penat doh pusing 1 tempat ni ..semua jenis rumah aku masuk ..tinggi rendah panjat je..MCM2 rumah ade..best puas hati..dtg serawak ni tempat wajib dtg

BOY BLAZE June 15, 2023 at 5:29 am

Inda takutttt tida takutttttt

sc.AV.e June 15, 2023 at 5:29 am

Sarawak is the Heart of Borneo in Malaysia. Memang tidak byk content yg dibuat pasal Sarawak sebab political issues, dan sebagainya. Kalau nak spend your time di sarawak, satu tahun memang tidak cukup utk travel semua tempat2 di sarawak. Sarawak is the hidden gem.

rajifusama June 15, 2023 at 5:29 am

Fort margharita tu mmg banyak hantu hahha

Gervas Jim June 15, 2023 at 5:29 am

Slalu juga pesan dgn pegawai yg 1st dtg sarawak,jaga tuturbahasa dan adab,hormat kebudayaan yg sedia ada,jgn sekali racism,…

Rojak Sambal TV June 15, 2023 at 5:29 am

Kepala musuh disalai🥶

Amirul shaqil June 15, 2023 at 5:29 am

Tempat paling aku nk pegi… Inshaallah… 1 day i come…

Hafizi Goji June 15, 2023 at 5:29 am

Apa nama youtube adi??

Lady Asha June 15, 2023 at 5:29 am

bang, please explore sarawak lagi di bahagian miri, sibu selain kuching juga ye bang hahahaha… first time subscribe local punya vlog ni.. damn nice angle, camera, editing skills ..such an idol. would love to learn from you

pAtRiCk boy June 15, 2023 at 5:29 am

Trbaik lh bro…sy dayak org uLu…sy prnh krja di Kl 6thun dn di perak 5tahun…mmg best lh…respect sgt kt korg…dtg lgi ye bro..salam knl brader..🙏👍

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy