tempat menarik di eropah
Melancong

Petua untuk Melancong di Eropah

5/5 - (1 vote)



Petua dari mereka yang telah belajar dan bekerja di Eropah selama bertahun-tahun.

#syiffarosman #tips

Video source

Related posts

GENTING HIGHLAND 2022 | Outdoor Themepark AKHIRNYA DIBUKA | Malaysia Trip 08

10 TEMPAT MENARIK DI KUCHING, SARAWAK

Belanja Daster 40ribuan di Ibarbo Park Jogja | full video di tiktok @jalanjalan_jajanjajan #shorts

25 comments

Fizi Flake June 7, 2023 at 3:20 am

Lol. Info apa cmni?? Sume basic je ni..hahah

Abdul Rahman Sufian June 7, 2023 at 3:20 am

My experience and memory in this country https://youtu.be/5D3S9m1JUXo
Helsinki tempat yang aman Dan tenang

Akuayie 69 June 7, 2023 at 3:20 am

Bila la agaknya sy dpt pergi ke negara eropah…hmmm

Amshah Official June 7, 2023 at 3:20 am

satu lagi kalau dapat penginapan booking or pnb dapat 1 bilik share 4 orang tu mmg nasib la dapat yang campur hahah nasib la hahah so hati2 la sbb tmpt tercorot jauh dri kawan bndr pandai2 jaga diri. almost 11pm tu kene pandai bawak diri . kawasan hospot bhya. klu brpa no problem asl tk bwk bnyak brg penting suda.

Baharin Akmal June 7, 2023 at 3:20 am

Yugoslavia

May Seventeen June 7, 2023 at 3:20 am

info TERBAEKkkk­čśü…tQ

Fathur Rahman June 7, 2023 at 3:20 am

Last tips.. Jangan compare kan duit sana dengan duit kita jika berada di sana­čśékorang suka compare compare kan tu la yang membuatkan korang makan 1 kali dalam sehari

SHUGAnami June 7, 2023 at 3:20 am

hello ! nak tanya …what if you're wearing the tudung as a traveller..do you get stares?i am planning nak pergi London, Prague and Vienna!

Lan Berambeh June 7, 2023 at 3:20 am

Melancong ke Bandung pun ok jugak. Saya ke sana 2 minggu lepas. Menarik, saya share video untuk semua.

lepar 4 June 7, 2023 at 3:20 am

tak pakai telekung?

Nana Almani June 7, 2023 at 3:20 am

Bab solat tu saya tak setuju la buat dekat tempat orang awam boleh nampak macam parking lot ke apa. Sebab orang eropah ni ramai yang tak suka muslims jadi seolah-olah macam meminta je untuk kena harass. Saya pun pernah terbaca kisah pelancong malaysia lain yang solat dekat tempat awam dan diorang macam kena verbally harassed gitu. Bila kitorang gi oversea ayah memang takkan suh kitorang solat kat tempat terbuka awam. Sebolehnya akan cuba balik bilik hotel sebelum jamak takhir habis.

Dai June 7, 2023 at 3:20 am

Bagaimana dgn visa? Adakah semua European country kena pakai visa?

808JOKER June 7, 2023 at 3:20 am

Yang penting masa, pukul 9 pagi sampai 6 petang kebiasaan waktu semua urusan termasuklah pasaraya

Kyle Rieyzal June 7, 2023 at 3:20 am

Wow..good advice

clip012 June 7, 2023 at 3:20 am

airbnb, takut kena rakam spy cam.

haikal thenyeld June 7, 2023 at 3:20 am

akak comel!

SITI ROZAIDA ZAINOL June 7, 2023 at 3:20 am

Berkaitan bab solat tu,the struggle is real tp insyaallah akan jd ok klu bertenang n jgn rasa benda tu susah.Sebab sy skrg di jepun atas ursn teman suami Master,klu weekend nk jalan2 di tokyo cthnya,dah pernah solat kat mcm2 tempat.Pernah kat atas tar tepi kedai sushi sebelah jln utama dalam keadaan waktu hujan,pernah di pintu belakang kedai(lorong gelap),parking kereta..dan bnyak lg la.Ada org yg padang pelik dan ada juga org tempatan (xtau speaking english) tunggu smpai kami habis solat semata-mata utk tanya saya dan suami tgh buat apa (sebab dia tegur kami,tp kami xerespond sbb tgh solat)..Bila kita berjuang cari tempat nk solat plus tandas2 memang xda paip didalam tandas (cuma ada bidet di mangkuk tandas,ambil wudhu di sink).smpai ada satu masa tu,saya dan suami menangis masa tgh berdoa lepas solat tu sbbnya xtau knp kami rasa sebak sgt.Pengalaman melancong atau berada di luar negara tu sgt berharga dan insyaallah akan jg ladang ibadah klu kita belajar utk ambil pengajaran dr setiap yg berlaku

Mohamad Halimy June 7, 2023 at 3:20 am

Sapa leh bwk aq g eropah?nnti aq blanja la lolipop..

Ewan Ewan June 7, 2023 at 3:20 am

alahai comelnya awk ni…single lg ke

Roslan Ahmadsyah June 7, 2023 at 3:20 am

Eropah pun ada yg kotor. Ingat bersih. Indah khabar dari rupa.

morpheusmorph June 7, 2023 at 3:20 am

Entah la. Patutnya tips nak ke luar negara la tajuk yg tepat sbb content tips dlm video ni mcm standard je, apply tips ni utk ke singapore dgn thailand dan negara asia lain pun boleh tak semestinya eropah. public transportation pun kalau nak tgk contoh plg terbaik mmg singapore, jepun cukup dah. Pasal airbnb hotel tu perkara biasa je tak semestinya eropah, dalam malaysia pun org cari airbnb oyo booking semua tu. makanan halal pun susah jugak utk cari kat sesetengah negara asia bukan eropah je.

Sepatutnya bila cite pasal eropah ni kena deeper content lagi contoh plg famous kat paris, barcelona tu antara paling ramai pickpocket di dunia kot tu. patutnya inform kena pakai baju mcm mana, beg kena sentiasa letak depan jgn belakang dan sebagainya. pastu scammers lagi kena beware. dan paris tu tak seindah disangka. ramai kata kawasan sana bau hancing bagai. dan jugak kena prepare mental utk deal with racism sesetengah negara luar lebih2 lagi terhadap org islam mcm kita ni.

Faizdululani June 7, 2023 at 3:20 am

Kalau xleh pi eropah,balik ja rumah opah..hehe..melawak ja..tapi aku org Kedah,xpanggil opah,aku panggil tok..tp boleh tgk kubuq sajalah

Pahlawan Basikal June 7, 2023 at 3:20 am

Saya pernah ke eropah sekali je. Lama dah. Bayangkan saya bukan le terer bab travel ni. Saya ambik masa 6 bulan study pasal travel ke London dan Paris. Saya berdua dengan wife je waktu tu. Wife saya lagilah, apa pun tak reti. Sayalah yang buat research drpd transportation sampailah ke penginapan. Bahasa Inggeris pun lintang pukang haha

Paling risau sekali pasal makanan. Tapi alhamdulillah le isu makanan tak ada masalah; banyak kedai arab dan Turki.

Paling saya tak lupa, beberapa minggu sebelum ke eropah, atau lebih tepatnya ke Paris, saya tengok cerita Taken. Waktu tiba kat stesen Gare du Nord, dengan tak paham signboard bahasa Perancis, memang masalah sungguh. Saya berjalan sampai ke pintu keluar dan kemudian disapa oleh seorang yg agak berumur. Dia siap bagi salam. Saya jawab. Terkebil┬▓ saya waktu tu. Dia cakap apa entah. Tiba-tiba teringat cerita Taken. Entah macam mana terfikir kalau orang tua ni culik saya dan sumbat saya dalam bonet kereta. Mampus aku, kelam kabut saya lari haha sambil terteleng-teleng kepala tengok kot┬▓ orang tua tu kejar saya ke. Mesti orang tua tu pelik tengok saya ­čśé

Apa-apa pun segalanya berjalan lancar. Satu percutian yang paling best saya pernah rasa – datang ke tempat orang dalam keadaan naif haha

nabil fauzan June 7, 2023 at 3:20 am

citer la pasal kawasan yg byk pick pockets ke? culture yg x ok ke?

Rashid Zainal June 7, 2023 at 3:20 am

awal sngt ni

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy