tempat menarik di sibu
Melancong

Rahsia di Sibu, Sarawak Yang Ramai Tidak Tahu – Episod 6

5/5 - (1 vote)



Selepas beberapa bulan di Kuching, saya berpindah ke Sibu dan tinggal bersama kawan saya @syafiqzahin. Di Sibu saya meneroka beberapa kawasan yang sangat popular dan merasai kehidupan seharian orang Sibu sebelum saya kembali ke semenanjung. Pertanyaan Perniagaan: nurhadibeseri@gmail.com Peralatan saya untuk fotografi dan pembuatan filem: Kamera: Sangkar kamera: Kanta kit: Kanta tujuan umum: Kanta potret: Penyesuai kanta: Sarung kantung kanta: Bateri dan pengecas tambahan: Pembolehubah ND: Peningkatan penyesuai langkah cincin: Peniup mentol: Mikrofon senapang patah studio: Mikrofon bajet yang lebih kecil: Mikrofon Lavalier: Kad memori: Dulang kad memori: Pembaca kad: Penyesuai pembaca kad telefon: SSD: Sarung SSD: Pendakap pelekap tripod telefon: Tripod: Tripod mini: Tripod mini fleksibel: Poket mudah alih cahaya: Beg kamera: Palam universal: Palam sambungan: Powerbank: Ikuti saya: Instagram: Facebook: Cap masa: 0:00 – Pengenalan & lapangan terbang Sibu 0:28 – Perjalanan ke Bandar Sibu 1:59 – Kafe Mas Corner 3:16 – Tanjung Feri Maling 4:55 – Majlis Kelab Melayu Kampung Nyabor 5:40 – Kuil Tua Pek Kong 7:42 – Pasar Besar Sibu 8:57 – Blossom CafΓ© 11:06 – Bersedia untuk pulang ke semenanjung 11:48 – Lapangan Terbang Sibu

Video source

Related posts

Tempat Menarik di Kota Kinabalu Sabah 2022 | Petua Perjalanan | Gaya Jalanan

Keindahan pantai klatak di Tulungagung

Indonesia Buat Kita Rasa HIDUP!

42 comments

Andy Andrew June 14, 2023 at 7:30 am

Saya ni asal kapit tapi tinggal di sibu sejak 1998 sampai 2022..Utk pengetahuan semua sibu ni juga dikenali sebagai hongkong malaysia..kalau nak terokai sibu ni kena ambil cuti selama seminggu…sebagai penduduk yg lama tinggal sini saya suggest beberapa tempat yg menarik utk para pelancong:
1. Bukit Aup sibu
2. Wong nai siong garden
3.Taman rimba bukit 5 forest park
4. Tiger emperor sibu
5.sibu heritage centre
6.kuil tua pek kong
7.wisma sanyan
8. Pasar centre market sibu
9.pantai belawai
10. Sibu time Square
11.hoover memorial Garden
12.Lau King Howe Hospital Memorial Museum
13. Rejang esplanade
14.malaysia culture village
15.Taman Selera Harmoni.
16.Pasar malam sibu

K.Pandamaran Muthusany June 14, 2023 at 7:30 am

Tak tau pulak brother ni mai SibuπŸ˜‚ By the way, Sibu ni banyak tempat yang 'hidden gem' . Landmark yang ada miss kat video ni adalah Bukit Aup. Tapi banyak lagi sebenarnya, rahsia nak tau tempat2 menarik kena melalui hubungan silaturahim dengan kaum2 asal, pasti banyak dapat diterokai budaya2 dan tempat2 yang penuh keindahan hijau bumi kita. Kalaulah, brother & Fikri explore lebih dalam, pasti saudara tahu kenapa saya bertahan tinggal di sini lebih 10 tahun, Sarawak is real place like no other, orang baik2πŸ™β€οΈπŸ‡²πŸ‡Ύ

Mohd Rizal June 14, 2023 at 7:30 am

Kt Sibu airport ada pengangkutan apa yang disediakan dan murah selain grab

Evelyn Kiran June 14, 2023 at 7:30 am

Music latar belakang bising.

Abang Irfan Abang Abdul Halil June 14, 2023 at 7:30 am

X betui orang sarawak x makan pedas, cuba cari cili geronom πŸ˜‚

Twins Size Adventure June 14, 2023 at 7:30 am

Lepas try Mee Udang Kelantan – next Mee Udang Sibu!

AKISARA CHANNEL June 14, 2023 at 7:30 am

Hadir bosku..slmat dtg ke sibu

saiful faizal June 14, 2023 at 7:30 am
saiful faizal June 14, 2023 at 7:30 am

kalau ada naik bot express msti syok lagi…salam dari org bintulu sarawak

Hadif Yusoff June 14, 2023 at 7:30 am

Hi
Sya mau Liburan ke Sibu tp sya tk paham eh dri pontianak ada kah Damri k sibu?

Winney John June 14, 2023 at 7:30 am

Bila adi dengan fikri zamri nak datang sarikei sarawak pulak☺️

John Ragai June 14, 2023 at 7:30 am

Salam dari Dalat, Sarawak. Terima kasih buat sharing pasal Sibu. Pengubat rindu pada Sibu. Dulu I kerja di Tanahmas Hotel. Support.

JIMMY LEMANG CHANEL June 14, 2023 at 7:30 am

terbaik bos…sibu jaya rumah saya …tahu ini sibu…best sgt2 lebih2 byk mkn yg enak2

HILLARY JABU June 14, 2023 at 7:30 am

Salam kenal Nurhadi, mantap sharingπŸ‘πŸ‘πŸ‘

Alex Layong June 14, 2023 at 7:30 am

tq bro sebab ada buat video pasal Sibu ..saya asal Sibu ..mebsar dkt Sibu sampai umur 17 tahun .lps umur 17 tahun terus duduk KL jb sampai skrng. .dah 15 tahun tak balik …doakan hujung 2022 ni balik sibu kampong halaman ….

Hajizi Mustafa June 14, 2023 at 7:30 am

Assalamualaikum bro……Selamat datang ke sarawak Borneo……. Jangan segan silu Mai kito punya tempat…… Mee udang sibu jaya mmg spot hujung minggu….. Depa selalu Mai Kedah…… Cuma beda sarawak ni culture……. Maseh banyak lagi lokasi yg menarik di sarawak……. Sini hutan maseh terjaga…….. Jiran saya pun org Kedah…… Mula susah nak serasi dgn cara kehidupan di sarawak…… Tapi bila depa share Kat jiran asal Kedah tu alhamdulillah mereka dapat menyesuaikan diri dgn culture sarawak……. Cuma sini makanan tak pedas sangat…… Ada yg suka makan pedas segelintir saja……. Jangan lupa datang lagi ke Borneo……. Salam Dr anak jati sarikei bornei

Helen Kumang channel. June 14, 2023 at 7:30 am

Mantap view yg cantik tq bawa kami dah ikut balakang ini.πŸ‘

3rd.Eye. June 14, 2023 at 7:30 am

Hadir support, tqvm sharing info baik ya.

Ct Eti New June 14, 2023 at 7:30 am

Alaaa…
Xsmpt merasa mee kampua sibu,
SBB dah habis…
Xpalah,
Dah Cuba Mkn laksa sarawak,
Terbaikkk… πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»
Terima kasih.

Roadtrip Kalimantan June 14, 2023 at 7:30 am

Love Sarawak 😍πŸ₯°

Kapitan Kinchong June 14, 2023 at 7:30 am

Hi , Sya Peter Tiong channel
Sya orang Sibu Sarawak
Terima Kasih sudah datang ke Sibu
Tq

DD Family Channel June 14, 2023 at 7:30 am

Saya dari Bintulu, Sarawak. Thanks for sharing pasal sibu ☺️🀝

Nawai Bagat June 14, 2023 at 7:30 am

Terbaek…

MAI NAK CHEQITA June 14, 2023 at 7:30 am

Paduiii org parisssπŸ”₯

Apai Emry Channel June 14, 2023 at 7:30 am

Terbaikla bro Nurhadi org utara.Terima kasih dh promote bandar saya lahir.Rupanya awai dh abg hadi promote dari fikri.Dua2 mantapπŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

Chee Ladong June 14, 2023 at 7:30 am

Tq Abg Hadi. Sy org Sibu, tq for your review at my hometown. We very appreciate your effort to introduce Sibu to the world. Thanks once again

kentarou June 14, 2023 at 7:30 am

3 bulan lepas rm12 je kek lapis..skrang dh naik rm15 ke rm18..

enoz June 14, 2023 at 7:30 am

Sya orng asal dari sarawak bangga melihta tidak sombong, perramah, idae yg ckup tinggi, kaum bangsa Dan agama, kesopanan, perbagai kaum Dan ugama dia semua ikut Dan juga sopan,, sya kta kn yes jika ada markah 100%100 sya snggup bgi beliau 100%100, sebab apa kerana perlakuan Dan sifap beliau tiada tangdangai si beliau ni,,, yesss,,, I yesssss… Enkau sigan kami bahagia Dan smbut kedatangan beliau penuh dengan agama kmi… Thank for u bro slate for u malaya welcome to sarawak borneo…. I love it video done flloww gaiss… Go go go go…

KHEW YONG TEAN Moe June 14, 2023 at 7:30 am

Thank you for sharing. Terima kasih!

SMTgamingmalaysia June 14, 2023 at 7:30 am

Orang sana makan semeja tdo sebantal kan

NKP86 June 14, 2023 at 7:30 am

my hometown..p syg msa MOC dtang..klu x..pnuh n ssak sibu cm skrg n sblum covid ade… tq adi n smua..hrp dpmudahkn sgla urusan n mrah rezeki korang..de msa dtang lgi

Johan Liebert June 14, 2023 at 7:30 am

jangan terpedaya dgn video ni, yg dia tnjuk tu hanyalah psar lama di sibu.. dia x teroka sgt sibu tu.. seolah2 dia pergi KL tpi tunjuk kampung melayu jer.. ha gitulah

Mohd Razi Mohd Razi Dakun Abdullah June 14, 2023 at 7:30 am

Kalau nak tengok besarnya sungai Rajang dtglh ke Sibu yg industri perkapalannya amat advan.. Salam dari Sabah

Harry zion June 14, 2023 at 7:30 am

ni pertama kali aku tengok mamat yang x sombong tentang makanan sarawak terbaik mantak

SEM TVLog June 14, 2023 at 7:30 am

Mcm pernah nampak dekat video Fikri ZamRi, bila masa pulak bro sampai di Sibu.

Melanjan Tv Borneo June 14, 2023 at 7:30 am

Saya pun org Sibu. Terbaik.

θ‹ηŠζ—…ζΈΈζŽ’εΊ— June 14, 2023 at 7:30 am

Hi dari Sibu~你ε₯½γ€‚

Daddysunduan Alden June 14, 2023 at 7:30 am

dlu pernah berkhidmat di Sibu selama 10 thn

Ark Melanau June 14, 2023 at 7:30 am

Mee Laksa sarawak kt mas corner terbaikπŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

CLH MOTOR VLOG June 14, 2023 at 7:30 am

Salam dari sibujaya sarawak bro terbaik lah buat konten macamni, saya support channel kmu bro.

Shark MKS June 14, 2023 at 7:30 am

Hi adi welcome to sibu . Slm dari budak sibu

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy