Yap menyampaikan RM400,000 dana RTP untuk kerja-kerja menaik taraf di Pasar Batu 7
Berita

Yap menyampaikan RM400,000 dana RTP untuk kerja-kerja menaik taraf di Pasar Batu 7

5/5 - (1 vote)

kch 040323 lhp wilfred p1

Yap (tiga kiri) secara simbolik menyerahkan projek kepada wakil kontraktor.

KUCHING (4 Mac): ADUN Kota Sentosa Wilfred Yap baru-baru ini mengeluarkan dana Projek Transformasi Luar Bandar (RTP) bernilai RM400,000 untuk menjalankan kerja-kerja menaik taraf di Pasar Batu 7 di Kota Sentosa di sini.

Semasa majlis penyerahan ringkas pada Rabu, ahli parlimen Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) mengingatkan kontraktor supaya mematuhi program kerja dan jadual kerja.

“Ini bagi memastikan penjaja dan pelanggan akan menghadapi gangguan yang minimum,” katanya.

Yap turut menasihatkan penjaja supaya tidak termakan sebarang kenyataan tidak berasas yang dibuat oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Beliau turut memberi jaminan kepada penjaja bahawa pasar itu tidak akan ditutup sementara sementara kerja-kerja menaik taraf sedang dilaksanakan.

“Kerja-kerja menaik taraf itu dijadualkan berlangsung selama lima bulan. Saya berikrar akan memantau dengan rapi kerja-kerja itu bagi membantu penjaja sepanjang tempoh projek,” katanya.

Semasa majlis penyerahan, beberapa penjaja memaklumkan Yap bahawa mereka memerlukan dana tambahan untuk kerja-kerja menaik taraf lain yang tidak dilindungi di bawah dana RTP miliknya.

Sehubungan itu, Yap berharap Michael Kong, pembantu khas Ahli Parlimen Stampin Chong Chieng Jen, akan meminta Ahli Parlimen itu mendapatkan sedikit dana daripada kerajaan persekutuan untuk mendekati penjaja ini.

Beliau berkata Chong boleh membida beberapa dana persekutuan untuk melaksanakan kerja-kerja menaik taraf lain untuk pasaran.

“DAP kini merupakan parti komponen kerajaan perpaduan persekutuan dan oleh itu, Chong sebagai penyokong kerajaan persekutuan harus membantu penjaja dengan mendapatkan pembiayaan persekutuan untuk kerja-kerja tambahan itu,” katanya.

Yap menambah, beliau akan terus membida lebih banyak dana pembangunan negeri bagi kawasannya dan berharap Chong akan melakukan perkara yang sama dengan membida dana persekutuan.

Kota Sentosa adalah satu daripada tiga kerusi DUN di bawah kawasan parlimen Stampin, dua lagi ialah Batu Kawah dan Batu Kitang.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

TERKINI: “Like the apocalypse”-saksi, jumlah mangsa gempa bumi melebihi 4,300

info

“Pengalaman” baharu Khair Al-Hafiz di Uzbekistan

info

Komponen PN semakin popular

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy