Video viral: Lelaki yang membuang sampah di sungai ditahan

Video viral: Lelaki yang membuang sampah di sungai ditahan

Rate info.4d5d6d.com

JOHOR BAHRU: Seorang pemandu lori yang menjadi viral dalam rakaman video kerana tindakannya membuang sampah ke dalam sungai di Pontian sebelum ini ditahan bagi membantu siasatan.

Ketua Polis Johor, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, suspek berusia 50-an itu ditahan jam 7 malam, semalam di sekitar bandar Pontian selepas lima jam mencari.

Menurutnya, usaha mencari turut dilakukan di kediaman suspek, namun tidak berjaya sebelum berjaya dihubungi untuk ditahan.

“Apabila ditemui dan ditahan, suspek terus dibawa ke Balai Polis untuk pemeriksaan dan siasatan. Ujian saringan air kencing mendapati suspek negatif dadah, namun semakan mendapati dia mempunyai rekod lampau berkaitan dadah dan jenayah,” katanya .

Semalam, tular satu video berdurasi 36 saat menunjukkan seorang pemandu lori seberat satu tan memberhentikan kenderaan di atas jambatan sebelum membawa dan membuang sampah ke dalam Sungai Wak Rabun, Batu 33, Pontian.

Perbuatan lelaki itu dirakam orang ramai sebelum rakaman itu dimuat naik di laman sosial Facebook sehingga turut mendapat perhatian Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Sehubungan itu, Kamarul Zaman berkata, Onn Hafiz kemudian menghubunginya dan meminta polis membantu mengambil tindakan segera.

“Saya kemudian mengarahkan Ketua Polis Daerah Pontian mengambil tindakan mengesan suspek. Suspek kemudian dibebaskan dengan jaminan polis selepas perbualannya dirakam.

“Tindakan kompaun terhadap suspek dibuat mengikut Peraturan 52 LN 166/59 selain memandu tanpa lesen GDL. Perbuatan membuang sampah dari kenderaan adalah satu kesalahan dan boleh dihukum dengan saman atau kompaun sehingga RM2 ,000,” jelasnya. – COSMO! DALAM TALIAN

BACA SUMBER ARTIKEL